ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

ΜΥΝΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΗ
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ
FIREFOX
ή
GOOGLE CHROME

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε και λάβετε τα νέα μας θέματα στο e-mail σας..
facebook twitter gplus rss

Κατεβάστε την Android εφαρμογή μας για να περιηγηθείτε εύκολα και γρήγορα στο ιστολόγιο μας.

Κάθε μέρα το πρωί ...

... βάλε αρχή σε κάθε αρετή και εντολή του θεού. Και αγωνίσου
Με πολλή υπομονή
Με φόβο και μακροθυμία,
Με αγάπη θεού,
Με όλη την προθυμία ψυχής και σώματος,
Με ταπείνωση πολλή,
Με υπομονή θλίψης της καρδιάς και προσεκτική φύλαξη της
Με προσευχή πολλή
Με προσευχή για τους άλλους με στεναγμούς,
Με αγνότητα γλώσσας,
Με προσοχή στα μάτια.
Να μη οργίζεσαι κι αν ακόμα σε ατιμάζουν, αλλά έχοντας ειρήνη μέσα σου•
Να μην ανταποδίνεις κακό αντί κακού
Να μην προσέχεις τα λάθη των άλλων
Να μη δίνεις αξία στον εαυτό σου, πού είναι κάτω από όλα τα κτίσματα
Να αντιτάσσεται και να απαρνείσαι την ύλη και όλα όσα έχουν σχέση με τη σάρκα.
Να ζεις:
Με διάθεση άρσης σταυρού, Με αγωνιστικό φρόνημα, Με πτωχεία του πνεύματος,
Με άσκηση και προαίρεση πνευματική,
Με μετάνοια και δάκρυα,
Με αγώνα πολέμου,
Με διάκριση,
Με αγνότητα ψυχής,
Με φαγητό όπως πρέπει,
Δουλεύοντας με ησυχία το εργόχειρο,
Με νυχτερινές αγρυπνίες,
Υπομένοντας την πείνα και τη δίψα, το κρύο και τη γύμνια,
Κοπιάζοντας. και πάνω άπ' όλα και μαζί μ' αυτά:
Να κλείνεις ό ίδιος τον τάφο από πάνω σου σαν να έχεις πεθά¬νει,
Έχοντας το φρόνημα πώς κοντά σου βρίσκεται ό θάνατος κά¬θε στιγμή...
Θα θελήσει άραγε να ακούσει ό σύγχρονος άνθρωπος τα μηνύματα αυτά πού μας στέλνουν οι αρχαίοι ασκητές της Θηβαΐδος και οι άλλοι αντίστοιχοί τους; Θα το θελήσει;

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

H ΠΙΣΤΗ

H ΠΙΣΤΗ
Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες. Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα ζείται και δεν εξηγείται" Γέρων Παϊσιος

ΑΦΕΣΙΝ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ
ΕΠΙΚΑΛΟΥ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΙΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΙΔΗΣ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΘΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΝΟΟΥΜΕΝΗΣ.

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεά Οργάνων

Δωρεά Οργάνων
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

Η βοήθεια της Εκκλησίας

Κάνε κλικ στην εικόνα να δεις που μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια...

Blog Archive

ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ
]]> . . .
Από το Blogger.

ΟΛΑ FREE

ΟΛΑ FREE
ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

TRANSLATE


English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αν ο Θεός δημιούργησε όλα τα πράγματα, τότε θα πρέπει και το κακό να δημιουργήθηκε από τον Θεό. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια προϋπόθεση εδώ η οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστεί. Το κακό δεν είναι ένα «πράγμα», σαν μια πέτρα ή τον ηλεκτρισμό λόγω χάριν. Δεν μπορείς να πεις ότι έχεις ένα βάζο γεμάτο από κακό! Το κακό είναι μάλλον κάτι που συμβαίνει, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο. Το κακό δεν είναι μια ύπαρξη από μόνο του- είναι η έλλειψη του καλού. Για παράδειγμα, οι τρύπες είναι υπαρκτές, αλλά υπάρχουν μόνο πάνω σε κάτι άλλο. Την έλλειψη εδάφους σε κάποιο σημείο, την ονομάζουμε τρύπα – δεν μπορεί όμως να υπάρξει τρύπα, αν δεν υπάρχει έδαφος. Οπότε, όταν ο Θεός δημιούργησε, είναι αλήθεια, ότι όλα όσα ήρθαν στην ύπαρξη ήταν καλά. 

Ένα από τα καλά πράγματα που ο Θεός έφτιαξε, ήταν τα ζωντανά πλάσματα, ουράνια και επίγεια, τα οποία είχαν την ελευθερία να επιλέγουν το καλό. Προκειμένου όμως να έχουν πραγματικές επιλογές, ο Θεός έπρεπε να επιτρέψει να υπάρχει και κάτι άλλο, εκτός από το καλό. Έτσι, ο Θεός επέτρεψε σ’ αυτά τα ελεύθερα πλάσματα, τους αγγέλους και τους ανθρώπους, να επιλέγουν το καλό ή το όχι-καλό (κακό). Όταν υπάρχει μια κακή σχέση ανάμεσα σε δύο καλά πράγματα, το ονομάζουμε αυτό κακό. Αλλά αυτό δεν το καθιστά «πράγμα» , που προϋποθέτει αν έχει δημιουργηθεί από τον Θεό.

Ίσως ένα ακόμα παράδειγμα να βοηθήσει. Αν ρωτούσαμε έναν μέσο άνθρωπο «Το κρύο, είναι υπαρκτό;» -Η απάντησή του πιθανότατα θα ήταν «Ναι». Ωστόσο αυτό θα ήταν ανακριβές. Το κρύο δεν είναι ύπαρξη. Το κρύο είναι η έλλειψη της ζέστης. Παρ’ όμοια το σκοτάδι δεν είναι μια ύπαρξη. Το σκοτάδι είναι η έλλειψη του φωτός. Έτσι και το κακό είναι η έλλειψη του καλού, ή καλύτερα, το κακό, είναι η έλλειψη της παρουσίας του Θεού. Ο Θεός δεν χρειάστηκε να δημιουργήσει το κακό, αλλά απλά επέτρεψε την έλλειψη του καλού.

Ας δούμε το παράδειγμα του Ιώβ, από την Παλαιά Διαθήκη στο βιβλίο του Ιώβ κεφάλαια 1-2. Ο Σατανάς ήθελε να καταστρέψει τον Ιώβ, και ο Θεός επέτρεψε στον Σατανά να του κάνει οτιδήποτε εκτός από να τον σκοτώσει. Ο Θεός επέτρεψε να συμβεί αυτό ώστε να αποδείξει στον Σατανά ότι ο Ιώβ ήταν δίκαιος, επειδή αγαπούσε τον Θεό, και όχι ο Θεός τον είχε ευλογήσει τόσο πλούσια. Ο Θεός είναι Παντοδύναμος και ολοκληρωτικά Κυρίαρχος πάνω σε κάθε τι που συμβαίνει. Ο Σατανάς δεν μπορεί να κάνει τίποτα, χωρίς την άδεια του Θεού. Ο Θεός δεν δημιούργησε το κακό, αλλά το επιτρέπει να συμβαίνει. Εάν δεν επέτρεπε την πιθανότητα κακού, τότε άγγελοι και άνθρωποι θα υπηρετούσαν τον Θεό υποχρεωτικά, χωρίς άλλη επιλογή. Δεν ήθελε ο Θεός «ρομπότ» που απλά κάνουν ότι θέλει Αυτός, εξ’ αιτίας του «προγραμματισμού» τους. Ο Θεός επέτρεψε την πιθανότητα κακού, έτσι ώστε να έχουμε γνήσια, ελεύθερη βούληση και να διαλέξουμε αν θα Τον υπηρετήσουμε ή όχι.

Εν τέλει, δεν υπάρχει μια απάντηση σ’ αυτές τις ερωτήσεις που να μπορούμε πλήρως να κατανοήσουμε. Εμείς, ως πεπερασμένα ανθρώπινα όντα, δεν μπορούμε ποτέ να κατανοήσουμε πλήρως, έναν άπειρο Θεό (Ρωμαίους 11:33-34). Πολλές φορές νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε γιατί ο Θεός κάνει κάτι, μέχρι αργότερα ν’ ανακαλύψουμε ότι ο σκοπός του Θεού ήταν διαφορετικός απ’ αυτόν που νομίζαμε. Ο Θεός βλέπει τα πράγματα από μια αιώνια προοπτική. Εμείς μπορούμε μόνο να δούμε από μια γήινη οπτική γωνία. Γιατί ο Θεός έβαλε τον άνθρωπο στην γη, ξέροντας ότι ο Αδάμ και η Εύα θα αμάρταιναν, και ως εκ τούτου θα έφερναν το κακό, τον θάνατο και τον πόνο σε όλη την ανθρωπότητα; Γιατί απλά δεν μας δημιούργησε και να μας αφήσει στον παράδεισο, όπου όλοι θα ήμασταν τέλειοι και χωρίς πόνο; Η καλύτερη απάντηση που μπορώ να σκεφτώ είναι η εξής: Ο Θεός δεν επιθυμούσε μια φυλή-ρομπότ, χωρίς ελεύθερη βούληση. Ο Θεός έπρεπε να επιτρέψει την πιθανότητα του κακού για μας, ώστε να έχουμε την πραγματική επιλογή για το αν θα Τον λατρέψουμε ή όχι. Αν ποτέ δεν υποφέραμε και δεν γνωρίζαμε το κακό, θα ξέραμε στ’ αλήθεια πόσο υπέροχος είναι ο Ουρανός; Ο Θεός δεν δημιούργησε το κακό, αλλά το επέτρεψε να συμβεί. Αν δεν το είχε επιτρέψει, θα Τον λατρεύαμε όλοι υποχρεωτικά, όχι από δική μας ελεύθερη επιλογή.

ΘΕΟΤΟΚΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

FACEBOOK

Π. ΠΑΙΣΙΟΣ

Άγιος Παναγής Μπασιάς

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

TΡΙΩΔΙΟΝ

TΡΙΩΔΙΟΝ
Περιχαρῶς δεξώμεθα πιστοί, τὸ θεόπνευστον διάγγελμα τῆς Νηστείας, ὡς πρῴην οἱ Νινευῖται, καὶ αὖθις πόρναι καὶ τελῶναι, τὸ τῆς μετανοίας κήρυγμα, παρὰ τοῦ Ἰωάννου, δι' ἐγκρατείας ἑτοιμασθῶμεν πρὸς μετουσίαν, τῆς ἐν τῇ Σιὼν δεσποτικῆς ἱερουργίας, διὰ δακρύων προκαθαρθῶμεν τοῦ ἐν αὐτῇ θείου Νιπτῆρος, προσευξώμεθα ἰδεῖν τὴν τοῦ τυπικοῦ ἐνταῦθα, Πάσχα τελείωσιν, καὶ τοῦ ἀληθινοῦ ἀνάδειξιν, παρασκευασθῶμεν εἰς προσκύνησιν τοῦ Σταυροῦ, καὶ τῆς Ἐγέρσεως Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, βοῶντες πρὸς αὐτόν· Μὴ καταισχύνῃς ἡμᾶς, ἀπὸ τῆς προσδοκίας ἡμῶν φιλάνθρωπε!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Έκτρωση :

Έκτρωση :
ψυχοσωματικές επιπτώσεις (video)

ΑΓΓΕΛΟΙ

ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΗ Μ. Χ. Ε

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού
(Περιεχόμενα)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ
ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το banner μας

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤO

ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ

Eν κατακλείδι, παρακαλώ με ταπείνωση, Πατέρες και αδελφοί, να βοηθήσετε και εμένα τον αμαρτωλό και αδιάφορο για την σωτηρία μου, με την προσευχή σας…και έτσι να ξυπνήσω απο την αναισθησία μου και να καλώ το όνομα του Κυρίου μας για βοήθειά μου. Αμήν. (Ιερομ. Κλεόπας Ηλίε, Ρουμάνος)......

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΥΠΙΚΟΝ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ
ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ