ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

ΜΥΝΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΗ
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ
FIREFOX
ή
GOOGLE CHROME

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε και λάβετε τα νέα μας θέματα στο e-mail σας..




facebook twitter gplus rss

Κατεβάστε την Android εφαρμογή μας για να περιηγηθείτε εύκολα και γρήγορα στο ιστολόγιο μας.


Κάθε μέρα το πρωί ...

... βάλε αρχή σε κάθε αρετή και εντολή του θεού. Και αγωνίσου
Με πολλή υπομονή
Με φόβο και μακροθυμία,
Με αγάπη θεού,
Με όλη την προθυμία ψυχής και σώματος,
Με ταπείνωση πολλή,
Με υπομονή θλίψης της καρδιάς και προσεκτική φύλαξη της
Με προσευχή πολλή
Με προσευχή για τους άλλους με στεναγμούς,
Με αγνότητα γλώσσας,
Με προσοχή στα μάτια.
Να μη οργίζεσαι κι αν ακόμα σε ατιμάζουν, αλλά έχοντας ειρήνη μέσα σου•
Να μην ανταποδίνεις κακό αντί κακού
Να μην προσέχεις τα λάθη των άλλων
Να μη δίνεις αξία στον εαυτό σου, πού είναι κάτω από όλα τα κτίσματα
Να αντιτάσσεται και να απαρνείσαι την ύλη και όλα όσα έχουν σχέση με τη σάρκα.
Να ζεις:
Με διάθεση άρσης σταυρού, Με αγωνιστικό φρόνημα, Με πτωχεία του πνεύματος,
Με άσκηση και προαίρεση πνευματική,
Με μετάνοια και δάκρυα,
Με αγώνα πολέμου,
Με διάκριση,
Με αγνότητα ψυχής,
Με φαγητό όπως πρέπει,
Δουλεύοντας με ησυχία το εργόχειρο,
Με νυχτερινές αγρυπνίες,
Υπομένοντας την πείνα και τη δίψα, το κρύο και τη γύμνια,
Κοπιάζοντας. και πάνω άπ' όλα και μαζί μ' αυτά:
Να κλείνεις ό ίδιος τον τάφο από πάνω σου σαν να έχεις πεθά¬νει,
Έχοντας το φρόνημα πώς κοντά σου βρίσκεται ό θάνατος κά¬θε στιγμή...
Θα θελήσει άραγε να ακούσει ό σύγχρονος άνθρωπος τα μηνύματα αυτά πού μας στέλνουν οι αρχαίοι ασκητές της Θηβαΐδος και οι άλλοι αντίστοιχοί τους; Θα το θελήσει;

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

H ΠΙΣΤΗ

H ΠΙΣΤΗ
Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες. Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα ζείται και δεν εξηγείται" Γέρων Παϊσιος

ΑΦΕΣΙΝ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ
ΕΠΙΚΑΛΟΥ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΙΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΙΔΗΣ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΘΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΝΟΟΥΜΕΝΗΣ.

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Δωρεά Οργάνων

Δωρεά Οργάνων
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

Η βοήθεια της Εκκλησίας

Κάνε κλικ στην εικόνα να δεις που μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια...

Blog Archive

ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ
]]> . . .
Από το Blogger.

ΟΛΑ FREE

ΟΛΑ FREE
ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

TRANSLATE


English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF


Είναι νωρίς ακόμη ν' ασχοληθώ με το πρόβλημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και την αδικία που υπάρχει γύρω μας, αλλά με αφορμή την κρίση που υπάρχει και με αφορμή το βιβλίο του δημοσιογράφου Δημήτρη Ριζούλη "Έτσι θα βγούμε από την κρίση", θα κάνω μόνο ορισμένες σκέψεις μιας και η ιστοσελίδα μου έχει ακόμη αρκετές ελλείψεις με τις οποίες και ασχολούμαι.

Βέβαια αυτά που γράφονται στο βιβλίο είναι απόψεις που πηγάζουν από την Αγία Γραφή, από το ίδιο τον Ιησού Χριστό αλλά και από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας και με τα οποία όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη θεολογία τα γνωρίζαμε αρκετά καλά. Αυτό βέβαια που έλειπε ήταν μια συστηματική συγκέντρωση όλων αυτών των απόψεων σ' ένα βιβλίο. Θα δανειστώ μερικές σκέψεις από τον πρόλογο του συγγραφέα.

Ο Ιησούς γεννήθηκε και μεγάλωσε σ' έναν κόσμο, όπου η κοινωνική κρίση ήταν αντίστοιχη ή και χειρότερη από τη σημερινή. Σ' έναν κόσμο με τεράστια οικονομικά προβλήματα, σκάνδαλα, ανίκανους ηγέτες και διαφθορά. Σ' έναν κόσμο όπου κυριαρχούσε το δίκαιο του όχλου, τα απάνθρωπα θεάματα, οι απάνθρωπες εκτελέσεις.

Σ' αυτή την κοινωνία επικρατούσε η εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους δυνατούς και ισχυρούς που εκφραζόταν κυρίως μέσω της δήμευσης περιουσίας τους λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών. Έτσι, οι φτωχοί γαιοκτήμονες, που δανείστηκαν από τους πλούσιους με τοκογλυφικούς όρους και δεν είχαν να πληρώσουν, έχαναν τη γη τους και όλος ο πλούτος είχε μαζευτεί στα χέρια λίγων, σκληρών και αδίστακτων εκμεταλλευτών.

Ο Ιησούς γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης. Το πρώτο λοιπόν συμβολικό μήνυμα έρχεται από τον ίδιο τον Θεάνθρωπο που, αν και μπορούσε, δεν γεννήθηκε σε κάποιο παλάτι ή μέσα σ' ένα άνετο σπίτι, αλλά σ' ένα στάβλο με ζώα. Ο Ιησούς έδωσε το παράδειγμα για να ξεπεραστεί η τότε (και κάθε) κρίση, με τον πνευματικό αγώνα και την πίστη. Τα έβαλε με τους Γραμματείς και Φαρισαίους, πήρε το φραγγέλιο, δέχτηκε να ταπεινωθεί για να δώσει το απόλυτο παράδειγμα στον κόσμο.

Ακόμη μέσα από τις παραβολές Του μας έδωσε πολλά παραδείγματα πως πρέπει να είναι η ζωή μας, πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε απέναντι στο Θεό και στο συνάνθρωπο. Αποκάλεσε «άφρονα» τον πλούσιο που μαζεύει θησαυρούς στις αποθήκες του (τράπεζες σήμερα), καταδίκασε αυτόν που δεν δέχεται να μειώσει το χρέος του συνανθρώπου του που υποφέρει, απαίτησε πραγματική φιλανθρωπία με πράξεις.

Βέβαια δεν υποσχέθηκε ποτέ άκοπη ευδαιμονία. Αντίθετα, ζήτησε αγώνα και προσπάθεια που μπορεί να έχει και πόνο, αρκεί να κυριαρχεί η αγάπη.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας απαρνήθηκαν πλούτη και ευκολίες και έκαναν τιτάνιο αγώνα για να διαδώσουν το μήνυμα της σωτηρίας. Αντιτάχτηκαν πολλές φορές στην εξουσία και στην αδικία, αντιτάχτηκαν στους τοκιστές και στους τοκογλύφους, στους εκμεταλλευτές και στους πλουσίους. Απαίτησαν κοινωνική δικαιοσύνη, στάθηκαν δίπλα στους πονεμένους και, πάνω απ' όλα, έδωσαν ελπίδα και λύσεις.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μίλησαν για όλα τα θέματα που αφορούν και τη σημερινή κοινωνία, τις τράπεζες, τους τόκους, τα χρέη, τη διαφθορά, τα μεγάλα συμφέροντα, τους υποταγμένους στο χρήμα ηγέτες.

Ο λόγος τους ήταν ευθύς και σκληρός. Κατέκριναν την πλεονεξία, τον εγωϊσμό, την ιδιοτέλεια, τη φιλαυτία, τη λαιμαργία, τη θεοποίηση του υλικού πλούτου, την τεμπελιά και την αποξένωση. Όλα τα χαρακτηριστικά, που οδήγησαν άλλωστε και τη σημερινή κοινωνία σε κρίση.

Η λύση που πρότεινε ο ίδιος ο Χριστός, οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, αλλά και εμείς όλοι όσοι ανήκουμε στην Εκκλησία είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Αυτός είναι το Α και το Ω. Αυτός είναι η μόνη οδός, η αλήθεια και η ζωή. Σ' αυτόν ανήκουν τα πάντα και αυτός έχει τον τελικό λόγο. Επομένως αφού σ' αυτόν ανήκουν τα πάντα άρα και όσα υπάρχουν στον κόσμο μας ανήκουν στον Θεό και όχι στους δυνατούς, στους ισχυρούς, στους πλούσιους, στους πολιτικούς, στους Αμερικανοσιωνιστές, στους Ευρωπαίους ευρωλιγούρηδες κλπ.

Τα αγαθά είναι του Θεού και επομένως προορίζονται για όλους τους ανθρώπους.

Πως θα γίνει και θα ισχύσει αυτό στην κοινωνία; Η πρώτη χριστιανική κοινότητα των Ιεροσολύμων είχε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το θέμα. Στην πρώτη Εκκλησία όλα ήταν κοινά, δεν υπήρχε κανένας φτωχός ανάμεσά τους και όλα τα αγαθά ανήκαν σε όλους. Έτσι η πρώτη Εκκλησία είχε εξαλείψει την αδικία. Ήταν όλοι ίσοι μεταξύ τους, όπως είμαστε όλοι ίσοι έναντι του Θεού.

Και αν η Εκκλησία το πέτυχε μια φορά, αν θελήσει ο κόσμος πραγματικά μπορεί να ξαναγίνει και για δεύτερη φορά. Υπάρχουν άνθρωποι εντός της Εκκλησίας αλλά και εκτός που θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε όλοι σ' αυτό. Οι "υγιείς" μοναχοί και ιερείς, το "υγιές" κομμάτι της κοινωνίας μας, είτε αυτό είναι εντός είτε εκτός της Εκκλησίας θα μπορούσαμε να το πετύχουμε. Ακόμη και εγώ που τα γράφω αυτά αισθάνομαι έτοιμος να ζήσω σ' έναν τέτοιο κόσμο χωρίς αντιπαλότητα, μίσος, καταπίεση, εκμετάλευση, διακρίσεις.

Για μας που πιστεύουμε γνώμονας η πίστη και η αγάπη στο Θεό. Αυτό συνεπάγεται και αγάπη στο συνάνθρωπο.

Για αυτούς που δεν πιστεύουν και έχουν αρχές και αξίες η πίστη δεν είναι κριτήριο για να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας. Αρκεί ο σεβασμός σ' αυτό που πιστεύει ο άλλος. Αυτό συνεπάγεται σεβασμό στον συνάνθρωπο. Αυτό συνεπάγεται ισότητα, κατανόηση και αλληλοσυμπαράσταση. Αυτό συνεπάγεται συνεργασία όλων των ανθρώπων ενάντια στο κακό, το οποίο εκφράζεται μέσα από τους ισχυρούς και τους δυνατούς του πλανήτη. Πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η Ελλάδα ή ο κόσμος αν είχε αυτή την αλληλεγγύη. Και πόσο εύκολα θα μπορούσε να πετάξει τα κάθε λογής δίποδα σκουπίδια αν είχε ενότητα, δικαιοσύνη και αυτάρκεια πέρα από ψεύτικες ανάγκες.

Η μόνη λύση λοιπόν για να ξεπεράσουμε την κρίση είναι να ξαναβάλουμε στη ζωή μας την αγάπη και το Θεό. Όταν σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο τότε σίγουρα θα ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί να θελήσουμε να αλλάξουμε πρώτα εμείς για να αλλάξουμε μετά και όλους αυτούς που μας καταδυναστεύουν. Είναι ο μόνος δρόμος.

Ας αφήσουμε λοιπόν τις δεξιές και αριστερές φαρφαλογίες και κόμματα και ας κοιτάξουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας...

0 σχόλια:

ΘΕΟΤΟΚΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

FACEBOOK


Π. ΠΑΙΣΙΟΣ

Άγιος Παναγής Μπασιάς

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

TΡΙΩΔΙΟΝ

TΡΙΩΔΙΟΝ
Περιχαρῶς δεξώμεθα πιστοί, τὸ θεόπνευστον διάγγελμα τῆς Νηστείας, ὡς πρῴην οἱ Νινευῖται, καὶ αὖθις πόρναι καὶ τελῶναι, τὸ τῆς μετανοίας κήρυγμα, παρὰ τοῦ Ἰωάννου, δι' ἐγκρατείας ἑτοιμασθῶμεν πρὸς μετουσίαν, τῆς ἐν τῇ Σιὼν δεσποτικῆς ἱερουργίας, διὰ δακρύων προκαθαρθῶμεν τοῦ ἐν αὐτῇ θείου Νιπτῆρος, προσευξώμεθα ἰδεῖν τὴν τοῦ τυπικοῦ ἐνταῦθα, Πάσχα τελείωσιν, καὶ τοῦ ἀληθινοῦ ἀνάδειξιν, παρασκευασθῶμεν εἰς προσκύνησιν τοῦ Σταυροῦ, καὶ τῆς Ἐγέρσεως Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, βοῶντες πρὸς αὐτόν· Μὴ καταισχύνῃς ἡμᾶς, ἀπὸ τῆς προσδοκίας ἡμῶν φιλάνθρωπε!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Έκτρωση :

Έκτρωση :
ψυχοσωματικές επιπτώσεις (video)

ΑΓΓΕΛΟΙ

ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΗ Μ. Χ. Ε

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού
(Περιεχόμενα)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ
ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το banner μας

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤO

ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ

Eν κατακλείδι, παρακαλώ με ταπείνωση, Πατέρες και αδελφοί, να βοηθήσετε και εμένα τον αμαρτωλό και αδιάφορο για την σωτηρία μου, με την προσευχή σας…και έτσι να ξυπνήσω απο την αναισθησία μου και να καλώ το όνομα του Κυρίου μας για βοήθειά μου. Αμήν. (Ιερομ. Κλεόπας Ηλίε, Ρουμάνος)......

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΥΠΙΚΟΝ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ
ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ