ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

ΜΥΝΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΗ
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ
FIREFOX
ή
GOOGLE CHROME

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε και λάβετε τα νέα μας θέματα στο e-mail σας..




facebook twitter gplus rss

Κατεβάστε την Android εφαρμογή μας για να περιηγηθείτε εύκολα και γρήγορα στο ιστολόγιο μας.


Κάθε μέρα το πρωί ...

... βάλε αρχή σε κάθε αρετή και εντολή του θεού. Και αγωνίσου
Με πολλή υπομονή
Με φόβο και μακροθυμία,
Με αγάπη θεού,
Με όλη την προθυμία ψυχής και σώματος,
Με ταπείνωση πολλή,
Με υπομονή θλίψης της καρδιάς και προσεκτική φύλαξη της
Με προσευχή πολλή
Με προσευχή για τους άλλους με στεναγμούς,
Με αγνότητα γλώσσας,
Με προσοχή στα μάτια.
Να μη οργίζεσαι κι αν ακόμα σε ατιμάζουν, αλλά έχοντας ειρήνη μέσα σου•
Να μην ανταποδίνεις κακό αντί κακού
Να μην προσέχεις τα λάθη των άλλων
Να μη δίνεις αξία στον εαυτό σου, πού είναι κάτω από όλα τα κτίσματα
Να αντιτάσσεται και να απαρνείσαι την ύλη και όλα όσα έχουν σχέση με τη σάρκα.
Να ζεις:
Με διάθεση άρσης σταυρού, Με αγωνιστικό φρόνημα, Με πτωχεία του πνεύματος,
Με άσκηση και προαίρεση πνευματική,
Με μετάνοια και δάκρυα,
Με αγώνα πολέμου,
Με διάκριση,
Με αγνότητα ψυχής,
Με φαγητό όπως πρέπει,
Δουλεύοντας με ησυχία το εργόχειρο,
Με νυχτερινές αγρυπνίες,
Υπομένοντας την πείνα και τη δίψα, το κρύο και τη γύμνια,
Κοπιάζοντας. και πάνω άπ' όλα και μαζί μ' αυτά:
Να κλείνεις ό ίδιος τον τάφο από πάνω σου σαν να έχεις πεθά¬νει,
Έχοντας το φρόνημα πώς κοντά σου βρίσκεται ό θάνατος κά¬θε στιγμή...
Θα θελήσει άραγε να ακούσει ό σύγχρονος άνθρωπος τα μηνύματα αυτά πού μας στέλνουν οι αρχαίοι ασκητές της Θηβαΐδος και οι άλλοι αντίστοιχοί τους; Θα το θελήσει;

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

H ΠΙΣΤΗ

H ΠΙΣΤΗ
Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες. Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα ζείται και δεν εξηγείται" Γέρων Παϊσιος

ΑΦΕΣΙΝ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ
ΕΠΙΚΑΛΟΥ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΙΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΙΔΗΣ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΘΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΝΟΟΥΜΕΝΗΣ.

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Δωρεά Οργάνων

Δωρεά Οργάνων
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

Η βοήθεια της Εκκλησίας

Κάνε κλικ στην εικόνα να δεις που μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια...

Blog Archive

ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ
]]> . . .
Από το Blogger.

ΟΛΑ FREE

ΟΛΑ FREE
ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

TRANSLATE


English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Μια, αγαπητοί μου, μια απ’ τις διακονίες μέσα στο ναό είναι και η διακονία του αναγνώστου. Για τη διακονία αυτή του αναγνώστου θα μιλήσουμε εδώ.
Πρώτος αναγνώστης ήταν ο Έσδρας; Tι ήταν αυτός ο Έσδρας; Όσοι θέλουν να μάθουν, ας ανοίξουν ένα απ’ τα ιερά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, το βιβλίο «Έσδρας», και ας το διαβάσουν.
Ο Έσδρας ήταν ένας Ιουδαίος που πίστευε πραγματικά στον αληθινό Θεό. Έζησε σε μια εποχή, που οι συμπατριώτες του είχαν ξεχάσει τον αληθινό Θεό, είχαν εγκαταλείψει το μωσαϊκό νόμο, είχαν κάνει φοβερά αμαρτήματα και γι’ αυτό τιμωρήθηκαν. Ξένα στρατεύματα ήρθαν από μακρινή χώρα, νίκησαν τους Ιουδαίους, κατέλαβαν τα Ιεροσόλυμα, κατέστρεψαν την πόλη και πήραν χιλιάδες αιχμαλώτους. Οι αιχμάλωτοι στα ξένα έζησαν σκληρές μέρες. Υπέφεραν πολλά και κάτω απ’ τα πλήγματα της εθνικής αυτής συμφοράς άρχισαν να μετανοούν. Πόθος τους ήταν να γυρίσουν στην πατρίδα. Ύστερα από χρόνια ένας βασιλιάς τους λυπήθηκε και επέτρεψε σ’ ένα μέρος του λαού να γυρίσουν στα Ιεροσόλυμα και να ξαναχτίσουν το ναό του Σολομώντος που ’χε καταστραφεί. Ήρθαν στα Ιεροσόλυμα και άρχισαν να χτίζουν το ναό. Πολλά εμπόδια συνάντησαν για το χτίσιμο του νέου ναού, αλλά με τη βοήθεια του Θεού νίκησαν τα εμπόδια και ο ναός χτίστηκε. Η χαρά του λαού ήταν μεγάλη. Ο Έσδρας, που ήταν επί κεφαλής του λαού, κάλεσε το λαό σε συγκέντρωση σε μια μεγάλη πλατεία που ήταν μπροστά στο ναό. Πάνω σ’ ένα ξύλινο βήμα ανέβηκε ο Έσδρας και από κει άρχισε να διαβάζει δυνατά το νόμο του Θεού, όπως παραδόθηκε από το Μωυσή. Όλοι σηκώθηκαν όρθιοι και με δάκρυα στα μάτια και με υψωμένα τα χέρια ευχαριστούσαν το Θεό γιατί τους αξίωσε ν’ ακούσουν και πάλι το νόμο του σε μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση. Η ανάγνωσις του νόμου άρχισε από τα χαράματα και βάσταξε μέχρι το μεσημέρι. Όλοι με μεγάλη προσοχή και συγκίνηση άκουγαν το νόμο και την ερμηνεία του νόμου, πούκανε ο Έσδρας.
Απ’ το γεγονός αυτό ο Έσδρας θεωρείται ο πρώτος αναγνώστης. Και σε μια αρχαία ευχή στη χειροθεσία αναγνώστου λέγονται και τα εξής: «Ο Θεός ο αιώνιος, και νυν έπιδε επί τον δούλον σου τον εγχειριζόμενον τας αγίας Γραφάς αναγινώσκειν τω λαώ σου και δος αυτώ Πνεύμα Άγιον, Πνεύμα προφητικόν, ο σοφίσας Έσδραν τον θεράποντά σου επί το αναγινώσκειν τους νόμους σου τω λαώ σου, και νυν, παρακαλούμενος υφ’ ημών, σόφισον τον δούλον σου και δος αυτώ ακατάγνωστον διανύσαντα το εγχειρισθέν αυτώ έργον, άξιον αναδειχθήναι μείζονος βαθμού, δια Χριστού, μεθ’ ου σοι η δόξα και το σέβας».
Δηλαδή: «Κύριε, συ που είσαι αιώνιος και κυβερνάς τον κόσμο, ρίξε ένα βλέμμα και σ’ αυτόν εδώ το δούλο σου που παίρνει στα χέρια του σήμερα τη Αγία Γραφή για να τη διαβάζει στο ναό και ν’ ακούει ο λαός. Σε παρακαλούμε δώσε σ’ αυτόν Πνεύμα Άγιο, Πνεύμα προφητικό. Συ, ω Θεέ, που ανέδειξες σοφό τον Έσδρα το δούλο σου και τον έκανες ικανό για να διαβάζει το νόμο σου, παρακαλούμε δώσε σοφία και στο δούλο σου αυτόν εδώ. Βοήθησέ τον ώστε μέχρι τέλους της ζωής του να εκτελή το έργο αυτό και αξίωσέ τον να προαχθεί σε μεγαλύτερο ιερατικό βαθμό. Ναι, αυτά, ω Θεέ, ζητούμε δια μέσου του Χριστού, που έγινε άνθρωπος για τη δική μας σωτηρία, και σ’ αυτόν μαζί μ’ εσένα τον ουράνιο Πατέρα ανήκει η δόξα και η λατρεία».
Αυτή ήταν η αρχαία ευχή που λεγόταν στη χειροθεσία του αναγνώστου. Παρόμοια ευχή λέγεται και σήμερα απ’ τον επίσκοπο, όταν χειροθετεί αναγνώστες.
***
Από τα λόγια αυτά της ευχής καταλαβαίνουμε τι σημασία έδινε η Εκκλησία στην εκκλησιαστική αυτή διακονία του αναγνώστου. Είναι μεγάλη πράγματι τιμή να παίρνει ο άνθρωπος στα χέρια του τα ιερά βιβλία, όπως είναι ο Απόστολος, και να διαβάζει στο λαό, όταν είναι συγκεντρωμένος μέσα στην εκκλησία. Η φωνή του πρέπει να είναι καθαρή. Οι λέξεις πρέπει ν’ ακούγωνται ακέραιες και όλο το ύφος του αναγνώστου να δείχνει άνθρωπο που πιστεύει σ’ αυτά που διαβάζει, τα συναισθάνεται και συγκινείται. Είναι λόγια, που έχουν μεγαλοπρέπεια αφάνταστη. Είναι λόγια που κλείνουν μέσα τους ζωή και δύναμη. Είναι ο ουράνιος σπόρος, που εξακολουθεί να σπέρνει ο Θεός μέσ’ στις καρδιές των ανθρώπων. Είναι λόγια που ξυπνούν τον άνθρωπο από την αμαρτία. Είναι λόγια που παρηγορούν και τον πιο απελπισμένο άνθρωπο και τον κάνουν να ελπίζει και να χαίρεται και στις πιο μεγάλες θλίψεις και δοκιμασίες.
Ακούσατε, αγαπητοί μου, ακούσατε ποτέ αναγνώστη με συναίσθηση της ιερής διακονίας του; Εγώ αξιώθηκα ν’ ακούσω. Ήμουν μαθητής του δημοτικού σχολείου και πήγαινα στην εκκλησία του χωριού μου, όπου υπηρετούσε ως αναγνώστης ένας σεβάσμιος άνθρωπος. Μυλωνάς ήταν. Δούλευε όλη την εβδομάδα. Αλλά το Σάββατο το βράδυ και την Κυριακή το πρωί, όταν χτυπούσε η καμπάνα, έτρεχε πρώτος στην εκκλησία και ανέβαινε στο αναλόγιο. Διάβαζε τον προοιμιακό, τον εξάψαλμο, τις προφητείες, τον απόστολο και γενικά τα αναγνώσματα. Διάβαζε καθαρά, διάβαζε με νόημα. Άλλοτε χαμήλωνε τη φωνή του, άλλοτε την ύψωνε, όχι σαν τους θεατρίνους. Αν και ήταν λίγων γραμμάτων άνθρωπος, έμπαινε στο νόημα και καταλάβαινε τη σημασία τους. Σε μερικά δε σημεία η φωνή του έπαιρνε ένα τόνο συγκινητικό, λες κι’ ήταν έτοιμος να κλάψει. Όλοι τον πρόσεχαν. Εμείς δε τα μικρά παιδιά, που ήμασταν μπροστά στο αναλόγιο, τον θαυμάζαμε. Που παπάς, που δάσκαλος, που θεολόγος, που δεσπότης να διαβάσει τόσο ωραία; Ο άνθρωπος αυτός με τη βαθειά του πίστη και την άγια του ζωή είχε πετύχει στην ιερή διακονία του αναγνώστου. Και είμαι βέβαιος, ότι πολλές ψυχές ωφελήθηκαν από την ανάγνωσή του. Ας είναι αιώνια η μνήμη του, καθώς και η μνήμη όλων των ευσεβών αναγνωστών που από τη μικρή αυτή εκκλησιαστική θέση τους πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην Εκκλησία του Χριστού.
***
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ιδίως στα μέρη της Μ. Ασίας και του Πόντου, η θέσης του αναγνώστου ήταν πολύ τιμητική. Οι κάτοικοι των χωριών περίμεναν πότε θα επισκεφθεί το χωριό τους ο δεσπότης για να τον παρακαλέσουν να κάνει αναγνώστες. Ο δάσκαλος και ο παπάς υποδείκνυαν στο δεσπότη τα καλύτερα παιδιά και εκείνος στο τέλος της θείας λειτουργίας τα χειροθετούσε στο βαθμό του αναγνώστου. Οι γονείς τους έκλαιγαν από ιερή συγκίνηση, λες και βλέπανε τα παιδιά τους να ανεβαίνουν στα πιο ψηλά αξιώματα. Το «αναγνώστης» έμεινε πια σαν τιμητικός τίτλος και πολλές φορές το «αναγνώστης» νικούσε το επίθετο και γινόταν αυτό πια επίθετο, γι’ αυτό έχουμε τα επίθετα Αναγνώστου, Αναγνωστόπουλος. κτλ.
Πέρασε αυτή η εποχή της πίστεως των προγόνων μας. Όχι πια εκκλησιαστικές διακονίες αλλά άλλες υπηρεσίες και επαγγέλματα συγκινούν τον άνθρωπο, θέσεις που βγάζουν λεφτά και έχουν κοσμικές τιμές και δόξες. Ένας που κλωτσάει τη μπάλα σήμερα είναι το ίνδαλμα πολλών νέων. Θα ρθούν άραγε και πάλι τα ένδοξα χρόνια της προγονικής μας πίστεως;
Εμείς στην επαρχία μας προσπαθήσαμε να ζωντανέψουμε και πάλι το θεσμό του αναγνώστου. Έχουμε κάνει πάνω από 300 αναγνώστες. Αλλά και κάθε χριστιανός ας αγαπά την Αγία Γραφή και κάθε μέρα ας τη διαβάζει. Θανε και αυτός τότε ένας αναγνώστης, που θα μεταδίδει τη γνώση της Γραφής και σ’ άλλους ανθρώπους.


«ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ» ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

0 σχόλια:

ΘΕΟΤΟΚΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

FACEBOOK


Π. ΠΑΙΣΙΟΣ

Άγιος Παναγής Μπασιάς

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

TΡΙΩΔΙΟΝ

TΡΙΩΔΙΟΝ
Περιχαρῶς δεξώμεθα πιστοί, τὸ θεόπνευστον διάγγελμα τῆς Νηστείας, ὡς πρῴην οἱ Νινευῖται, καὶ αὖθις πόρναι καὶ τελῶναι, τὸ τῆς μετανοίας κήρυγμα, παρὰ τοῦ Ἰωάννου, δι' ἐγκρατείας ἑτοιμασθῶμεν πρὸς μετουσίαν, τῆς ἐν τῇ Σιὼν δεσποτικῆς ἱερουργίας, διὰ δακρύων προκαθαρθῶμεν τοῦ ἐν αὐτῇ θείου Νιπτῆρος, προσευξώμεθα ἰδεῖν τὴν τοῦ τυπικοῦ ἐνταῦθα, Πάσχα τελείωσιν, καὶ τοῦ ἀληθινοῦ ἀνάδειξιν, παρασκευασθῶμεν εἰς προσκύνησιν τοῦ Σταυροῦ, καὶ τῆς Ἐγέρσεως Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, βοῶντες πρὸς αὐτόν· Μὴ καταισχύνῃς ἡμᾶς, ἀπὸ τῆς προσδοκίας ἡμῶν φιλάνθρωπε!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Έκτρωση :

Έκτρωση :
ψυχοσωματικές επιπτώσεις (video)

ΑΓΓΕΛΟΙ

ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΗ Μ. Χ. Ε

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού
(Περιεχόμενα)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ
ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το banner μας

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤO

ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ

Eν κατακλείδι, παρακαλώ με ταπείνωση, Πατέρες και αδελφοί, να βοηθήσετε και εμένα τον αμαρτωλό και αδιάφορο για την σωτηρία μου, με την προσευχή σας…και έτσι να ξυπνήσω απο την αναισθησία μου και να καλώ το όνομα του Κυρίου μας για βοήθειά μου. Αμήν. (Ιερομ. Κλεόπας Ηλίε, Ρουμάνος)......

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΥΠΙΚΟΝ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ
ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ