ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

ΜΥΝΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΗ
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ
FIREFOX
ή
GOOGLE CHROME

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε και λάβετε τα νέα μας θέματα στο e-mail σας..




facebook twitter gplus rss

Κατεβάστε την Android εφαρμογή μας για να περιηγηθείτε εύκολα και γρήγορα στο ιστολόγιο μας.


Κάθε μέρα το πρωί ...

... βάλε αρχή σε κάθε αρετή και εντολή του θεού. Και αγωνίσου
Με πολλή υπομονή
Με φόβο και μακροθυμία,
Με αγάπη θεού,
Με όλη την προθυμία ψυχής και σώματος,
Με ταπείνωση πολλή,
Με υπομονή θλίψης της καρδιάς και προσεκτική φύλαξη της
Με προσευχή πολλή
Με προσευχή για τους άλλους με στεναγμούς,
Με αγνότητα γλώσσας,
Με προσοχή στα μάτια.
Να μη οργίζεσαι κι αν ακόμα σε ατιμάζουν, αλλά έχοντας ειρήνη μέσα σου•
Να μην ανταποδίνεις κακό αντί κακού
Να μην προσέχεις τα λάθη των άλλων
Να μη δίνεις αξία στον εαυτό σου, πού είναι κάτω από όλα τα κτίσματα
Να αντιτάσσεται και να απαρνείσαι την ύλη και όλα όσα έχουν σχέση με τη σάρκα.
Να ζεις:
Με διάθεση άρσης σταυρού, Με αγωνιστικό φρόνημα, Με πτωχεία του πνεύματος,
Με άσκηση και προαίρεση πνευματική,
Με μετάνοια και δάκρυα,
Με αγώνα πολέμου,
Με διάκριση,
Με αγνότητα ψυχής,
Με φαγητό όπως πρέπει,
Δουλεύοντας με ησυχία το εργόχειρο,
Με νυχτερινές αγρυπνίες,
Υπομένοντας την πείνα και τη δίψα, το κρύο και τη γύμνια,
Κοπιάζοντας. και πάνω άπ' όλα και μαζί μ' αυτά:
Να κλείνεις ό ίδιος τον τάφο από πάνω σου σαν να έχεις πεθά¬νει,
Έχοντας το φρόνημα πώς κοντά σου βρίσκεται ό θάνατος κά¬θε στιγμή...
Θα θελήσει άραγε να ακούσει ό σύγχρονος άνθρωπος τα μηνύματα αυτά πού μας στέλνουν οι αρχαίοι ασκητές της Θηβαΐδος και οι άλλοι αντίστοιχοί τους; Θα το θελήσει;

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

H ΠΙΣΤΗ

H ΠΙΣΤΗ
Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες. Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα ζείται και δεν εξηγείται" Γέρων Παϊσιος

ΑΦΕΣΙΝ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ
ΕΠΙΚΑΛΟΥ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΙΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΙΔΗΣ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΘΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΝΟΟΥΜΕΝΗΣ.

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Δωρεά Οργάνων

Δωρεά Οργάνων
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

Η βοήθεια της Εκκλησίας

Κάνε κλικ στην εικόνα να δεις που μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια...

Blog Archive

ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ
]]> . . .
Από το Blogger.

ΟΛΑ FREE

ΟΛΑ FREE
ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

TRANSLATE


English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Η Εκκλησία, αγαπητοί, ώρισε μέρες που γιορτάζει σημαντικά γεγονότα. Λίγες ήταν στην αρχή οι γιορτές. Με τον καιρό αυξήθηκαν. Έτσι υπάρχουν σήμερα γιορτές για το Χριστό (δεσποτικές), για την υπεραγία Θεοτόκο (θεομητορικές), για τους αγγέλους, για τους αποστόλους, για τους πατέρες και διδασκάλους, για πολλούς μάρτυρες και οσίους.

***

Πλήθος γιορτές. Κάθε μέρα γιορτές. Υπάρχουν μερικοί, που λένε πως πρέπει να καταργηθούν οι πολλές γιορτές, γιατί τάχα οι άνθρωποι μαθαίνουν στην αργία!… Τι θ’ απαντήσουμε. Ο εκκλησιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, παρά μόνο την Κυριακή και σε μερικές μεγάλες γιορτές. Στην εποχή του Μ. Βασιλείου στην Καισάρεια γεωργοί και εργάτες, προτού να πάνε το πρωί στη δουλειά τους, πήγαιναν στην εκκλησία και άκουγαν την πρωινή προσευχή και μια σύντομη διδασκαλία, και έτσι με την ευλογία του Θεού άρχιζαν την εργασία τους. Σε τίποτα δεν τους εμπόδιζε ο εκκλησιασμός. Αλλά αυτοί που σήμερα φωνάζουν εναντίον των γιορτών δεν εκκλησιάζονται ούτε τις μεγάλες γιορτές. Υπάρχουν όμως και σήμερα άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, που λόγω ηλικίας έπαψαν να δουλεύουν, και πνευματική τους χαρά και αγαλλίαση είναι κάθε πρωί να εκκλησιάζονται και να παρακολουθούν τις λειτουργίες ή τους όρθρους. Γι’ αυτό οι ναοί πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί. Οι κύριοι που θέλουν να καταργήσουν τις πολλές γιορτές δεν διαμαρτύρονται για τα αμέτρητα καφενεία και τα κέντρα διασκεδάσεων, που είναι ανοιχτά όλες τις μέρες και τις νύχτες και μέσα εκεί σαπίζουν οι άνθρωποι. Ανοιχτά λοιπόν τα καφενεία, ανοιχτά τα κέντρα διασκεδάσεως, ανοιχτοί οι κινηματογράφοι, ανοιχτά τα πάντα μέρα και νύχτα, και μόνο ο ναός να είναι κλειστός όλες τις μέρες και να ανοίγει κάποτε – κάποτε. Ώ κόσμε μάταιε, πόσο παραλογίζεσαι! Πές καλύτερα πως δεν αγαπάς το Θεό. Αν αγαπούσες το Θεό, τότε και εσύ μαζί με το βασιλιά και προφήτη Δαυίδ, που ευχαριστιόταν να βρίσκεται συνεχώς στον οίκο του Θεού, θα έλεγες: « Ώς αγαπητά τα σκηνώματα σου, Κύριε των δυνάμεων. Έπιποθεί και εκλειπεί η ψυχή μου είς τας αυλάς του Κυρίου» (ψαλμ. 83 2-3).

***

Πολλές γιορτές. Αλλά υπάρχει μια γιορτή η πιο αρχαία απ’ όλες,που εξακολουθεί να γιορτάζεται όχι μια φορά το χρόνο, όπως οι άλλες γιορτές αλλά πενηνταδύο φορές το χρόνο. Και η γιορτή αυτή είναι η Κυριακή. Και για την γιορτή αυτή πρέπει να πούμε εδώ λίγα λόγια.

Οι Εβραίοι γιόρταζαν και γιορτάζουν μέχρι σήμερα το Σάββατο, σύμφωνα με την τετάρτη εντολή, που λέει: «Έξ ημέρας έργα και ποιήσεις πάντα τα έργα σου τη δε ημέρα την έβδομη σάββατα Κυρίω τω Θεό σου». Η ημέρα αυτή της εβδομάδας ορίσθηκε σαν ημέρα γιορτής, γιατί όπως λέει το βιβλίο της Αγίας Γραφής, η Γένεσις, σε έξι μέρες ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν, που προκαλεί το θαυμασμό κάθε λογικού ανθρώπου, τη δε έβδομη έγινε η κατάπαυση της δημιουργίας. Και ο άνθρωπος, μικρός θεός και δημιουργός στον κόσμο, εκαλείτο να μιμηθεί το μεγάλο δημιουργό έπρεπε την έβδομη ημέρα να παύει να εργάζεται και να συχνάζει σε ιερούς τόπους λατρείας και εκεί όχι μόνο να δοξολογεί το Θεό για την έξοχη δημιουργία του παντός, της οποίας τα διάφορα αγαθά απολαμβάνει, αλλά και να ευχαριστεί το Θεό γιατί έδωσε και σ’ αυτόν δυνάμεις να εργαστεί τις έξη μέρες. Γιατί χωρίς τη θεία βοήθεια τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος.

Οι Ιουδαίοι τηρούσαν τη μέρα τη μεγάλη αυστηρότατα. Το Σάββατο ούτε έσπερναν ούτε θέριζαν ούτε μάζευαν ξύλα ούτε μαγείρευαν ούτε άναβαν φωτιά. Όποιος δε παρέβαινε την αργία του Σαββάτου, ετιμωρείτο με θάνατο, με λιθοβολισμό. Ακόμη ούτε πόλεμο κάνανε. Αλλά επειδή οι εχθροί τους επειτίθεντο τη μέρα του Σαββάτου, γι’ αυτό αναγκάστηκαν τη μέρα αυτή να πολεμούν, όπως στα βιβλία των Μακκαβαίνων.

Οι Εβραίοι είχαν και έχουν το Σαββάτο. Οι δε Χριστιανοί αντί του Σαββάτου έχουν την Κυριακή. Η Κυριακή ονομάζεται και «μία σαββάτων» γιατί είναι η πρώτη μέρα της εβδομάδος. Ορίσθηκε δε η μέρα αυτή σαν ημέρα γιορτής για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η μέρα αυτή θυμίζει την πρώτη μέρα της δημιουργίας, που με την προσταγή του Θεού «Γενηθήτω φώς» δημιουργήθηκε το φώς, και το σκοτάδι που κάλυπτε όλη τη γή διαλύθηκε και έλαμψε ο κόσμος. Δέυτερον, πούνε και ο κυριότερος λόγος, είναι ότι την ημέρα αυτή, «την μίαν των σαββάτων», ενώ το σκοτάδι της νύχτας κάλυπτε το φρικτό Γολγοθά και μαζί με το σκοτάδι βασίλευε και ηθικό και θρησκευτικό σκοτάδι σ’ όλο τον κόσμο, το σκοτάδι της άγνοιας, της δεισιδαιμονίας και των προλήψεων, ξαφνικά φώς ανέτειλε, φώς απείρως ανώτερο από το φώς της πρώτης ημέρας της δημιουργίας. Είναι το ηθικό και θρησκευτικό φώς, που σκόρπισε σ’ όλη τη δημιουργία ο Χριστός που αναστήθηκε από τον τάφο. Όπως ο ήλιος, που είναι κρυμμένος και δεν φαίνεται, βγαίνει το πρωί στον ορίζοντα και φωτίζει την κτίσι, έτσι και Χριστός, που ήταν κρυμμένος στον τάφο, βγήκε από τον τάφο και φώτισε τον κόσμο.

Ο Χριστός είναι ο ήλιος, ο πνευματικός ήλιος της ανθρωπότητος, που φωτίζει και θερμαίνει τις παγωμένες από την αμαρτία καρδιές των ανθρώπων. Γι’ αυτό η πρώτη μέρα της εβδομάδος, αφιερωμένη στον Κύριο, ονομάζεται Κυριακή στην αρχαία δε εποχή ονομαζόταν και ημέρα του ήλιου.

***

Την Κυριακή τιμούσαν πολύ οι πρώτοι χριστιανοί. Την γιόρταζαν όχι Ιουδαϊκά αλλά χριστιανικά. Την γιόρταζαν σαν ημέρα νίκης και θριάμβου του φωτός κατά του σκότους, της αλήθειας κατά του ψεύδους, της ελευθερίας κατά της δουλείας, της αγάπης κατά του μίσους, της ζωής κατά του θανάτου. Την άγια αυτή μέρα οι χριστιανοί δεν δούλευαν, εκτός μόνο σε δουλειές που ήταν αναγκαίες και απαραίτητες. Όλοι και όλες βρίσκονταν στην εκκλησία. Ο δε Μ. Κωνσταντίνος και άλλοι ευσεβείς βασιλείς και αυτοκράτορες όρισαν την Κυριακή σαν επίσημη μέρα κράτους. Την Κυριακή απαγορεύονταν τα κυνήγια, τα ιπποδρόμια, τα θέατρα και έκλειναν τα σχολεία και τα δικαστήρια. Όλοι και όλες εκκλησιάζονταν, εκτός μόνο από τους αρρώστους. Την ημέρα αυτή οι χριστιανοί την περνούσαν με εκκλησιασμό, με προσευχή, με κήρυγμα, με ανάγνωση του θείου λόγου, με ελεημοσύνη, με έργα αγαθά. Ήταν η Κυριακή πράγματι ημέρα Κυρίου, ημέρα αγία.

Σήμερα είναι; Πρέπει να κλάψουμε και να θρηνήσουμε, γιατί για τους πολλούς η Κυριακή είναι μέρα που κάνουν πλήθος μικρά και μεγάλα αμαρτήματα. Η Κυριακή έγινε η πιο αμαρτωλή μέρα της εβδομάδος. Άς κάνει έλεος ο Θεός για τις αμαρτίες μας. Αλλά άραγε οι αμαρτίες που γίνονται την Κυριακή, την ώρα που χτυπούν οι καμπάνες και λειτουργούν οι ιερείς και γίνεται το μυστήριο της θείας ευχαριστίας, θα συγχωρηθούνε; Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οποιαδήποτε αμαρτία είναι άξια τιμωρίας, αλλά οι αμαρτίες που γίνονται την Κυριακή είναι άξιες μεγαλυτέρας τιμωρίας και κολάσεως.

«ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ» ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

0 σχόλια:

ΘΕΟΤΟΚΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

FACEBOOK


Π. ΠΑΙΣΙΟΣ

Άγιος Παναγής Μπασιάς

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

TΡΙΩΔΙΟΝ

TΡΙΩΔΙΟΝ
Περιχαρῶς δεξώμεθα πιστοί, τὸ θεόπνευστον διάγγελμα τῆς Νηστείας, ὡς πρῴην οἱ Νινευῖται, καὶ αὖθις πόρναι καὶ τελῶναι, τὸ τῆς μετανοίας κήρυγμα, παρὰ τοῦ Ἰωάννου, δι' ἐγκρατείας ἑτοιμασθῶμεν πρὸς μετουσίαν, τῆς ἐν τῇ Σιὼν δεσποτικῆς ἱερουργίας, διὰ δακρύων προκαθαρθῶμεν τοῦ ἐν αὐτῇ θείου Νιπτῆρος, προσευξώμεθα ἰδεῖν τὴν τοῦ τυπικοῦ ἐνταῦθα, Πάσχα τελείωσιν, καὶ τοῦ ἀληθινοῦ ἀνάδειξιν, παρασκευασθῶμεν εἰς προσκύνησιν τοῦ Σταυροῦ, καὶ τῆς Ἐγέρσεως Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, βοῶντες πρὸς αὐτόν· Μὴ καταισχύνῃς ἡμᾶς, ἀπὸ τῆς προσδοκίας ἡμῶν φιλάνθρωπε!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Έκτρωση :

Έκτρωση :
ψυχοσωματικές επιπτώσεις (video)

ΑΓΓΕΛΟΙ

ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΗ Μ. Χ. Ε

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού
(Περιεχόμενα)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ
ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το banner μας

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤO

ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ

Eν κατακλείδι, παρακαλώ με ταπείνωση, Πατέρες και αδελφοί, να βοηθήσετε και εμένα τον αμαρτωλό και αδιάφορο για την σωτηρία μου, με την προσευχή σας…και έτσι να ξυπνήσω απο την αναισθησία μου και να καλώ το όνομα του Κυρίου μας για βοήθειά μου. Αμήν. (Ιερομ. Κλεόπας Ηλίε, Ρουμάνος)......

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΥΠΙΚΟΝ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ
ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ