ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

ΜΥΝΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΗ
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ
FIREFOX
ή
GOOGLE CHROME

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε και λάβετε τα νέα μας θέματα στο e-mail σας..
facebook twitter gplus rss

Κατεβάστε την Android εφαρμογή μας για να περιηγηθείτε εύκολα και γρήγορα στο ιστολόγιο μας.

Κάθε μέρα το πρωί ...

... βάλε αρχή σε κάθε αρετή και εντολή του θεού. Και αγωνίσου
Με πολλή υπομονή
Με φόβο και μακροθυμία,
Με αγάπη θεού,
Με όλη την προθυμία ψυχής και σώματος,
Με ταπείνωση πολλή,
Με υπομονή θλίψης της καρδιάς και προσεκτική φύλαξη της
Με προσευχή πολλή
Με προσευχή για τους άλλους με στεναγμούς,
Με αγνότητα γλώσσας,
Με προσοχή στα μάτια.
Να μη οργίζεσαι κι αν ακόμα σε ατιμάζουν, αλλά έχοντας ειρήνη μέσα σου•
Να μην ανταποδίνεις κακό αντί κακού
Να μην προσέχεις τα λάθη των άλλων
Να μη δίνεις αξία στον εαυτό σου, πού είναι κάτω από όλα τα κτίσματα
Να αντιτάσσεται και να απαρνείσαι την ύλη και όλα όσα έχουν σχέση με τη σάρκα.
Να ζεις:
Με διάθεση άρσης σταυρού, Με αγωνιστικό φρόνημα, Με πτωχεία του πνεύματος,
Με άσκηση και προαίρεση πνευματική,
Με μετάνοια και δάκρυα,
Με αγώνα πολέμου,
Με διάκριση,
Με αγνότητα ψυχής,
Με φαγητό όπως πρέπει,
Δουλεύοντας με ησυχία το εργόχειρο,
Με νυχτερινές αγρυπνίες,
Υπομένοντας την πείνα και τη δίψα, το κρύο και τη γύμνια,
Κοπιάζοντας. και πάνω άπ' όλα και μαζί μ' αυτά:
Να κλείνεις ό ίδιος τον τάφο από πάνω σου σαν να έχεις πεθά¬νει,
Έχοντας το φρόνημα πώς κοντά σου βρίσκεται ό θάνατος κά¬θε στιγμή...
Θα θελήσει άραγε να ακούσει ό σύγχρονος άνθρωπος τα μηνύματα αυτά πού μας στέλνουν οι αρχαίοι ασκητές της Θηβαΐδος και οι άλλοι αντίστοιχοί τους; Θα το θελήσει;

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

H ΠΙΣΤΗ

H ΠΙΣΤΗ
Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες. Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα ζείται και δεν εξηγείται" Γέρων Παϊσιος

ΑΦΕΣΙΝ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ
ΕΠΙΚΑΛΟΥ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΙΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΙΔΗΣ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΘΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΝΟΟΥΜΕΝΗΣ.

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεά Οργάνων

Δωρεά Οργάνων
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

Η βοήθεια της Εκκλησίας

Κάνε κλικ στην εικόνα να δεις που μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια...

Blog Archive

ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ
]]> . . .
Από το Blogger.

ΟΛΑ FREE

ΟΛΑ FREE
ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

TRANSLATE


English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF


από τον Αρχιμαδρίτη Παύλο Παπαδόπουλο
Βρισκόμαστε αγαπητοί μου στο τέλος του έτους. Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την αλλαγή του χρόνου και πολλοί άνθρωποι -μέσα σε αυτούς και πολλοί από εμάς- θα μαζευτούμε σε σπίτια φίλων, συγγενών και αγαπημένων προσώπων ώστε η αλλαγή του χρόνου να μας βρει μαζί με αυτούς.
Και όντως θα λέγαμε ότι η συνήθεια αυτή δεν είναι κακή ή αμαρτωλή, αλλά κατά πόσο μας προσφέρει κάτι; Τι δηλαδή πετυχαίνουμε με την πράξη μας αυτή;

Και θα απαντήσει κάποιος και θα πει ότι βρισκόμαστε με πρόσωπα ίσως που είχαμε να τα δούμε καιρό, ανανεώνεται ο αγαπητικός σύνδεσμος μαζί τους, χαλαρώνουμε κουβεντιάζοντας για διάφορα θέματα, τρώμε, πίνουμε κτλ. Και όλα αυτά όντως από μόνα τους δεν περιέχουν κάτι το μεμπτό. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι μία τέτοια συνάντηση δεν πρέπει να γίνει, από την στιγμή που βρίσκεται μέσα σε πλαίσια χριστιανικά χωρίς να υπάρχουν αμαρτωλές παρεκτροπές (οι οποίες δικαιολογούνται από πολλούς λόγο της ημέρας!).
Όμως σαν άνθρωποι, σαν χριστιανοί που αναζητούμε την Αλήθεια θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν και κατά πόσο η αλλαγή του χρόνου (γενικότερα) σημαίνει τελικά κάτι για την ζωή μας ή όχι.

Για να απαντήσουμε αδελφοί μου σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να αναλογιστούμε: «τελικά τι είναι ο χρόνος»; Τα λεπτά, οι ώρες, οι ημέρες, οι μήνες, τα χρόνια τι είναι; Η απάντηση είναι απλή όμως με βαθιές διαστάσεις. Ο χρόνος είναι μία μονάδα μέτρησης την οποία έχουν εφεύρει οι άνθρωποι. Ο χρόνος έχει αρχή, και η αρχή του είναι η αρχή της Δημιουργίας. Χρόνος και άνθρωπος λοιπόν είναι συνταξιδιώτες μέχρι το Τέλος, μέχρι δηλαδή την τελειότητα που θα πραγματοποιηθεί στην Βασιλεία του Θεού. Και επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για το Τέλος του Κόσμου θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το θέμα. Το Τέλος για τον χριστιανό δεν σημαίνει παύση των πάντων, μηδενισμός και αφανισμός αλλά αρχή και ανακαίνιση των πάντων. Το Τέλος για τον χριστιανό είναι η τελειότητα και όχι η καταστροφή, το Τέλος για τον χριστιανό είναι η συνάντηση του με τον Τέλειο που θα μας εισαγάγει σε μία ατέλεστη τελειότητα. Μία Βασιλεία που όπως λέμε δεν θα έχει τέλος ως προς τον χρόνο αλλά και ως προς την τελειότητα… όμως δυστυχώς ακριβώς εδώ γίνεται άλλη μία παρανόηση. Όταν λέμε ότι η Βασιλεία του Θεού δεν θα έχει τέλος, δεν εννοούμε ότι θα περνά ο χρόνος, δηλαδή το παρόν θα γίνεται παρελθόν χωρίς τερματισμό, αλλά όταν οι Πατέρες της Εκκλησίας ομιλούν για την «Βασιλεία του Θεού εις τους αιώνας των αιώνων», αναφέρονται «στην πλήρωση» τοῦ μετρητοῦ χρόνου μέ τήν βίωσή του ὡς διαρκοῦς καίἀδιάστατου παρόντος κοινωνίας μέ τόν Θεό. Πιο απλά: στην Βασιλεία του Θεού ο ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ όμως δεν θα είναι μετρητός διότι θα είναι ένα συνεχές Παρών. Ο χρόνος στην Βασιλεία του Θεού δεν θα γίνεται παρελθόν, δεν θα γίνεται ανάμνηση αλλά θα βιώνεται σαν μια συνεχή έκπληξη, σαν μια συνεχή ανακάλυψη του Θείου Κάλλους και της Θείας Αγάπης.
Και φυσικά όλα αυτά δεν μπορούμε με την λογική μας να τα καταλάβουμε διότι δεν γίνεται να κατανοηθούν νοησιαρχικά αλλά βιωματικά. Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος θα βιώνεται σαν την παρουσία του Τριαδικού Θεού, θα βιώνεται σαν Αγάπη και Πληρότητα, θα βιώνεται σαν κοινωνία με τους πάντες εν Χριστώ.
Γι’ αυτό λοιπόν το τέλος αυτού του έτους από την μία δεν σημαίνει τίποτα (από σωτηριολογικής πλευράς) όμως σηματοδοτεί απ’ την άλλη σηματοδοτεί το τέλος μιας χρονικής επίγειας περιόδου και την αρχή μιας άλλης.
Σαν χριστιανοί λοιπόν θα πρέπει να δούμε τον χρόνο αυτό που μας πέρασε όχι ως αντικειμενικό μέγεθος που υπόκειται σε μέτρηση, αλλά ως μία περίοδο που μας χαρίστηκε από τον Θεό για να την εκμεταλλευτούμε ώστε να γίνουμε πιο ενάρετοι, πιο ταπεινοί, αγιότεροι.
Ο Χρόνος αδελφοί μου μας δόθηκε από τον Θεό για να τον ζήσουμε εν Χριστώ. Ο Χρόνος αυτής της μικρής μας πορείας σε αυτήν την ζωή θα καθορίσει το πώς θα βιώνουμε το αιώνιο Παρών μαζί με τον Χριστό…θα το βιώνουμε σαν Αγάπη, χαρά, ευτυχία, πληρότητα ή θα το βιώνουμε σαν έλεγχο, τιμωρία, κακία, τύψεις, βασανισμό…αυτό εξαρτάται από εμάς, όχι από τον Θεό, διότι ο Θεός είναι αυτός που είναι, εμείς όμως αλλάζουμε είτε προς το αγαθό είτε προς το κακό.
Η σπουδαιότητα της ζωής μας έγκειται στο ότι ο άνθρωπος ζώντας εν χρόνο μπορεί να διαμορφώσει την μετά θάνατον Ζωή του. Όμως αδελφοί μου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι, εάν από αυτήν την ζωή δεν ζήσουμε με τον Χριστό, εάν από αυτήν την ζωή δεν ζήσουμε αξιοποιώντας τον χρόνο μας αγαπώντας τον άλλον, συγχωρώντας τον άλλο και κοινωνώντας δια του Χριστού με όλη την κτίση….να μην περιμένουμε ότι μετά τον θάνατό μας «μαγικά και ξαφνικά» θα ζούμε δεδικαιωμένοι και ευτυχισμένοι μέσα στην Βασιλεία Του.
Είθε λοιπόν αδελφοί μου σήμερα, λίγες στιγμές πριν το 2012 γίνει παρελθόν-ανάμνηση να βάλουμε μια νέα αρχή στην ζωή μας, να βάλουμε μια μετάνοια στο παρελθόν μας και με ταπείνωση και αγάπη να οδεύσουμε σε μια καινούργια πορεία μέσα στον χρόνο ώστε με την χάρη του Αγίου Πνεύματος να οδηγηθούμε στην εν Χριστώ Τελειότητα.

ΘΕΟΤΟΚΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

FACEBOOK

Π. ΠΑΙΣΙΟΣ

Άγιος Παναγής Μπασιάς

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

TΡΙΩΔΙΟΝ

TΡΙΩΔΙΟΝ
Περιχαρῶς δεξώμεθα πιστοί, τὸ θεόπνευστον διάγγελμα τῆς Νηστείας, ὡς πρῴην οἱ Νινευῖται, καὶ αὖθις πόρναι καὶ τελῶναι, τὸ τῆς μετανοίας κήρυγμα, παρὰ τοῦ Ἰωάννου, δι' ἐγκρατείας ἑτοιμασθῶμεν πρὸς μετουσίαν, τῆς ἐν τῇ Σιὼν δεσποτικῆς ἱερουργίας, διὰ δακρύων προκαθαρθῶμεν τοῦ ἐν αὐτῇ θείου Νιπτῆρος, προσευξώμεθα ἰδεῖν τὴν τοῦ τυπικοῦ ἐνταῦθα, Πάσχα τελείωσιν, καὶ τοῦ ἀληθινοῦ ἀνάδειξιν, παρασκευασθῶμεν εἰς προσκύνησιν τοῦ Σταυροῦ, καὶ τῆς Ἐγέρσεως Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, βοῶντες πρὸς αὐτόν· Μὴ καταισχύνῃς ἡμᾶς, ἀπὸ τῆς προσδοκίας ἡμῶν φιλάνθρωπε!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Έκτρωση :

Έκτρωση :
ψυχοσωματικές επιπτώσεις (video)

ΑΓΓΕΛΟΙ

ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΗ Μ. Χ. Ε

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού
(Περιεχόμενα)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ
ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το banner μας

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤO

ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ

Eν κατακλείδι, παρακαλώ με ταπείνωση, Πατέρες και αδελφοί, να βοηθήσετε και εμένα τον αμαρτωλό και αδιάφορο για την σωτηρία μου, με την προσευχή σας…και έτσι να ξυπνήσω απο την αναισθησία μου και να καλώ το όνομα του Κυρίου μας για βοήθειά μου. Αμήν. (Ιερομ. Κλεόπας Ηλίε, Ρουμάνος)......

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΥΠΙΚΟΝ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ
ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ