ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

ΜΥΝΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΗ
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ
FIREFOX
ή
GOOGLE CHROME

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε και λάβετε τα νέα μας θέματα στο e-mail σας..
facebook twitter gplus rss

Κατεβάστε την Android εφαρμογή μας για να περιηγηθείτε εύκολα και γρήγορα στο ιστολόγιο μας.

Κάθε μέρα το πρωί ...

... βάλε αρχή σε κάθε αρετή και εντολή του θεού. Και αγωνίσου
Με πολλή υπομονή
Με φόβο και μακροθυμία,
Με αγάπη θεού,
Με όλη την προθυμία ψυχής και σώματος,
Με ταπείνωση πολλή,
Με υπομονή θλίψης της καρδιάς και προσεκτική φύλαξη της
Με προσευχή πολλή
Με προσευχή για τους άλλους με στεναγμούς,
Με αγνότητα γλώσσας,
Με προσοχή στα μάτια.
Να μη οργίζεσαι κι αν ακόμα σε ατιμάζουν, αλλά έχοντας ειρήνη μέσα σου•
Να μην ανταποδίνεις κακό αντί κακού
Να μην προσέχεις τα λάθη των άλλων
Να μη δίνεις αξία στον εαυτό σου, πού είναι κάτω από όλα τα κτίσματα
Να αντιτάσσεται και να απαρνείσαι την ύλη και όλα όσα έχουν σχέση με τη σάρκα.
Να ζεις:
Με διάθεση άρσης σταυρού, Με αγωνιστικό φρόνημα, Με πτωχεία του πνεύματος,
Με άσκηση και προαίρεση πνευματική,
Με μετάνοια και δάκρυα,
Με αγώνα πολέμου,
Με διάκριση,
Με αγνότητα ψυχής,
Με φαγητό όπως πρέπει,
Δουλεύοντας με ησυχία το εργόχειρο,
Με νυχτερινές αγρυπνίες,
Υπομένοντας την πείνα και τη δίψα, το κρύο και τη γύμνια,
Κοπιάζοντας. και πάνω άπ' όλα και μαζί μ' αυτά:
Να κλείνεις ό ίδιος τον τάφο από πάνω σου σαν να έχεις πεθά¬νει,
Έχοντας το φρόνημα πώς κοντά σου βρίσκεται ό θάνατος κά¬θε στιγμή...
Θα θελήσει άραγε να ακούσει ό σύγχρονος άνθρωπος τα μηνύματα αυτά πού μας στέλνουν οι αρχαίοι ασκητές της Θηβαΐδος και οι άλλοι αντίστοιχοί τους; Θα το θελήσει;

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

H ΠΙΣΤΗ

H ΠΙΣΤΗ
Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες. Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα ζείται και δεν εξηγείται" Γέρων Παϊσιος

ΑΦΕΣΙΝ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ
ΕΠΙΚΑΛΟΥ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΙΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΙΔΗΣ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΘΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΝΟΟΥΜΕΝΗΣ.

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δωρεά Οργάνων

Δωρεά Οργάνων
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

Η βοήθεια της Εκκλησίας

Κάνε κλικ στην εικόνα να δεις που μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια...

Blog Archive

ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ
]]> . . .
Από το Blogger.

ΟΛΑ FREE

ΟΛΑ FREE
ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

TRANSLATE


English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Μιλήσαμε, αγαπητοί μου, μιλήσαμε στην προηγούμενη ομιλία για ξενώνα που ήταν χτισμένος στον αυλόγυρο της εκκλησίας. Τώρα θα μιλήσουμε για ένα άλλο κτίριο που υπήρχε σε μεγάλους ναούς και σε μοναστήρια. Ήταν η βιβλιοθήκη.

Στην αρχαία εποχή, πριν ανακαλυφθεί η τυπογραφία, τα βιβλία ήταν πανάκριβα. Στοιχίζανε μια ολόκληρη περιουσία. Γράφονταν με το χέρι πάνω σε λεπτά δέρματα μικρών ζώων που ονομάζονταν μεμβράνες ή περγαμηνές. Άλλα δε βιβλία γράφονταν πάνω σε φύλλα από πάπυρο, ένα δέντρο που ευδοκιμεί στην πεδιάδα του Νείλου και σε άλλα μέρη.
Πάνω σε μεμβράνες γράφτηκαν και τα βιβλία της Εκκλησίας. Και ποια είναι τα βιβλία της Εκκλησίας; Το πρώτο βιβλίο της Εκκλησίας είναι η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ.
Η Αγία Γραφή διαιρείται σε δυο μέρη. Το πρώτο είναι η Παλαιά Διαθήκη, το δεύτερο είναι η Καινή Διαθήκη. Η Παλαιά Διαθήκη αποτελείται από 49 βιβλία, η Καινή Διαθήκη αποτελείται από 27 βιβλία. Εν όλο 76 βιβλία, μια δηλαδή ολόκληρη βιβλιοθήκη. Η Αγία Γραφή περιέχει το λόγο του Θεού. Στην Αγία Γραφή μιλάει ο Θεός. Μιλάει με γλώσσα ανθρώπινη. Μιλάει με τη γλώσσα προφητών, αποστόλων και άλλων θείων ανδρών. Στα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης ακούγεται μια φωνή: «Έρχεται ο Σωτήρας του κόσμου! Άνθρωποι, ετοιμασθείτε να τον υποδεχθείτε…» Στα βιβλία δε της Καινής Διαθήκης ακούγεται η φωνή: «Ο Χριστός ήρθε! Ήρθε ο Λυτρωτής του κόσμου. Λαοί, χαρείτε». Και στο τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, την Αποκάλυψη, που έγραψε ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο νησί της Πάτμου, ακούγεται η φωνή: «Θα έρθει και πάλι για να κρίνει τον κόσμο! Αμαρτωλοί που δεν χύσατε ένα δάκρυ για τις αμαρτίες σας, άπιστοι που δεν πιστέψατε στο Χριστό φοβηθείτε. Πιστοί και δίκαιοι, χαρείτε. Η αλήθεια και το δίκαιο θα επικρατήσουν. Ο Χριστός θα βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων».
Όπου κι αν ανοίξει κανείς την Αγία Γραφή, θ’ ακούσει τη φωνή του Θεού. Θα την ακούσει, εάν εννοείται έχει τα αυτιά της ψυχής ανοιχτά.
«Μακάριοι οι ακούοντες τον λόγον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν». (Λουκ. 11, 28).
***
Την Αγία γραφή, ανεκτίμητο θησαυρό του Πνεύματος, έχει και την φυλάει η αγία μας Εκκλησία και δεν επιτρέπει σε κανένα να προσθέσει ή να αφαιρέσει τίποτε.
Απ’ όλα δε τα βιβλία της Αγίας Γραφής ξεχωρίζει το Ευαγγέλιο. Γιατί αυτό περιέχει το βίο, τη διδασκαλία και τα θαύματα του κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Κι όταν λέμε Ευαγγέλιο εννοούμε και τέσσερα βιβλία που έγραψαν οι ευαγγελισταί Ματθαίος, Μάρκος, Λουκάς και Ιωάννης. Από αυτά τα τέσσερα Ευαγγέλια η Εκκλησία πήρε διάφορες περικοπές και όρισε να διαβάζονται τις Κυριακές και εορτές και τις άλλες μέρες του έτους. Όλες δε αυτές μαζί περιέχονται σ’ ένα βιβλίο που λέγεται Ευαγγέλιο. Είναι συνήθως επιχρυσωμένο και τοποθετείται πάντοτε πάνω στην αγία τράπεζα. Έτσι η Εκκλησία μας δείχνει τη μεγάλη σημασία που έχει το Ευαγγέλιο στη ζωή των χριστιανών.
Ευαγγέλιο και άγιο ποτήριο βρίσκονται πάνω στην αγία τράπεζα. Όταν βλέπουμε το Ευαγγέλιο και το άγιο ποτήριο, πρέπει να ευχαριστούμε το Θεό για τις μεγάλες αυτές δωρεές και να λέμε: Χριστέ, σ’ ευχαριστούμε για τα εκλεκτά αυτά είδη της θεϊκής τροφής! Τρέφεις τις ψυχές μας άλλοτε με το Ευαγγέλιό σου, με το λόγο σου, που είναι αθάνατο ψωμί του ουρανού, άλλοτε δε με το σώμα σου και το αίμα σου μας μεταδίδεις θεϊκή ζωή, μας δυναμώνεις στον αγώνα εναντίον της αμαρτίας. Χωρίς λόγο Θεού, χωρίς Ευαγγέλιο, και χωρίς θεία κοινωνία είναι αδύνατο να ζήσουμε πνευματικώς.
***
Το ένα βιβλίο της Εκκλησίας, το ανώτερο απ’ όλα είναι το Ευαγγέλιο. Αυτό διαβάζεται κάθε φορά που γίνεται θεία λειτουργία. Δεν υπάρχει θεία λειτουργία που να μη διαβάζεται μια περικοπή από το άγιο Ευαγγέλιο. Όρθιοι στέκονται οι χριστιανοί όταν ακούνε το Ευαγγέλιο.
Εκτός από το Ευαγγέλιο άλλο βιβλίο που διαβάζεται στις θείες λειτουργίες και τις άλλες ακολουθίες είναι ο Απόστολος. Το βιβλίο αυτό περιέχει περικοπές από τις Πράξεις των αποστόλων και τις Επιστολές των αποστόλων, ιδίως από τις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.
Εκτός από το Ευαγγέλιο και τον Απόστολο υπάρχει κι ένα άλλο βιβλίο, που πολύ συχνά το χρησιμοποιεί η αγία μας Εκκλησία. Είναι το Ψαλτήρι. Στο βιβλίο αυτό περιέχονται εκατόν πενήντα ψαλμοί του Δαυίδ. Είναι υπέροχα θεϊκά τραγούδια που υμνούν το μεγαλείο του Θεού, προφητεύουν τον ερχομό του Χριστού, και ζητούν το έλεος του Θεού για τον αμαρτωλό άνθρωπο.
Αλλά εκτός από τα τρία αυτά σπουδαιότατα βιβλία στην Εκκλησία υπάρχουν και άλλα βιβλία για τη θεία λειτουργία και τις άλλες ιερές ακολουθίες. Αυτά με συντομία είναι τα εξής: Το Ιερατικό, που περιέχει τις ακολουθίες του εσπερινού, του μεσονυκτικού, του όρθρου και τις θείες Λειτουργίες του ιερού Χρυσοστόμου, του Μ. Βασιλείου και των προηγιασμένων. Είναι το ευχολόγιο (μικρό και μεγάλο), που περιέχει τις ακολουθίες των επτά μυστηρίων, πολλές άλλες ακολουθίες και ευχές. Είναι το Ωρολόγιο, που περιέχει τις ακολουθίες των ωρών όλης της ημέρας. Είναι η Παρακλητική ή Οκτώηχος, που περιέχει τους οκτώ ήχους. Είναι το Τριώδιο, που περιέχει τις ακολουθίες της αγίας και Μ. Τεσσαρακοστής. Είναι το Πεντηκοστάριο, που περιέχει τα τροπάρια και τις ακολουθίες που ψάλλονται απ’ την ημέρα του Πάσχα μέχρι την ημέρα της Πεντηκοστής. Είναι τα δώδεκα Μηναία, που κάθε ένα περιέχει τους ύμνους που ψάλλονται στους όρθρους και τους εσπερινούς κάθε ημέρας. Τέλος, είναι το Τυπικό, που οδηγεί τον ιερέα και τον ψάλτη στην κανονική τέλεση των ιερών ακολουθιών.
Αυτά είναι τα λεγόμενα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας. Είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός της Ορθοδοξίας. Αυτά είναι τα βιβλία που διαβάζανε οι πρόγονοί μας στα χρόνια της σκλαβιάς και εμψυχώνονταν. Οκτωήχι και Ψαλτήρι ήταν κάθε μέρα στα χέρια των μαθητών που πήγαιναν στο κρυφό σχολειό.
Αλλ’ εκτός από τα λειτουργικά αυτά βιβλία οι ναοί των μοναστηριών και μεγάλων εκκλησιών είχαν και άλλα βιβλία θρησκευτικά. Είχαν τις ομιλίες και λόγους μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας. Είχαν ακόμη και βιβλία σοφών ανδρών. Με αυτά τα βιβλία τροφοδοτούσαν πνευματικώς το λαό.
Αυτά τότε. Αλλά σήμερα τι γίνεται; Που είναι οι βιβλιοθήκες των ιερών ναών; Λείπουν τα ιερά βιβλία. Λείπει η πνευματική τροφή.
Ως επίσκοπος της ακριτικής περιφέρειας Φλωρίνης διέταξα όλοι οι ενοριακοί ναοί ν’ αγοράσουν αρκετά αντίτυπα ολοκλήρου της Αγίας Γραφής και άλλα θρησκευτικά και ωφέλιμα βιβλία και να σχηματίσουν μια μικρή βιβλιοθήκη, δανειστική βιβλιοθήκη, ώστε ο κάθε ενορίτης να παίρνει απ’ τη βιβλιοθήκη αυτή ό,τι βιβλίο θέλει για να το διαβάζει και να το επιστρέφει. Δόξα τω Θεώ! Σ’ όσες ενορίες υπάρχουν ευλαβείς και ζηλωταί ιερείς γίνεται κάποια κίνησης και πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Υπολογίζουμε, ότι γύρω στις 9.000 – 10.000 θρησκευτικά βιβλία υπάρχουν στις ενοριακές βιβλιοθήκες και κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι σ’ όλη τη Μητρόπολή μας. Αλλ’ αυτό είναι λίγο. Πότε άραγε θα δώσει ο Θεός ώστε στους μεγάλους τουλάχιστον ναούς θα ιδρυθούν εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια;

«ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ» ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

ΘΕΟΤΟΚΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

FACEBOOK

Π. ΠΑΙΣΙΟΣ

Άγιος Παναγής Μπασιάς

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

TΡΙΩΔΙΟΝ

TΡΙΩΔΙΟΝ
Περιχαρῶς δεξώμεθα πιστοί, τὸ θεόπνευστον διάγγελμα τῆς Νηστείας, ὡς πρῴην οἱ Νινευῖται, καὶ αὖθις πόρναι καὶ τελῶναι, τὸ τῆς μετανοίας κήρυγμα, παρὰ τοῦ Ἰωάννου, δι' ἐγκρατείας ἑτοιμασθῶμεν πρὸς μετουσίαν, τῆς ἐν τῇ Σιὼν δεσποτικῆς ἱερουργίας, διὰ δακρύων προκαθαρθῶμεν τοῦ ἐν αὐτῇ θείου Νιπτῆρος, προσευξώμεθα ἰδεῖν τὴν τοῦ τυπικοῦ ἐνταῦθα, Πάσχα τελείωσιν, καὶ τοῦ ἀληθινοῦ ἀνάδειξιν, παρασκευασθῶμεν εἰς προσκύνησιν τοῦ Σταυροῦ, καὶ τῆς Ἐγέρσεως Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, βοῶντες πρὸς αὐτόν· Μὴ καταισχύνῃς ἡμᾶς, ἀπὸ τῆς προσδοκίας ἡμῶν φιλάνθρωπε!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Έκτρωση :

Έκτρωση :
ψυχοσωματικές επιπτώσεις (video)

ΑΓΓΕΛΟΙ

ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΗ Μ. Χ. Ε

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού
(Περιεχόμενα)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ
ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το banner μας

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤO

ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ

Eν κατακλείδι, παρακαλώ με ταπείνωση, Πατέρες και αδελφοί, να βοηθήσετε και εμένα τον αμαρτωλό και αδιάφορο για την σωτηρία μου, με την προσευχή σας…και έτσι να ξυπνήσω απο την αναισθησία μου και να καλώ το όνομα του Κυρίου μας για βοήθειά μου. Αμήν. (Ιερομ. Κλεόπας Ηλίε, Ρουμάνος)......

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΥΠΙΚΟΝ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ
ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ