ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

ΜΥΝΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΗ
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ
FIREFOX
ή
GOOGLE CHROME

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε και λάβετε τα νέα μας θέματα στο e-mail σας..




facebook twitter gplus rss

Κατεβάστε την Android εφαρμογή μας για να περιηγηθείτε εύκολα και γρήγορα στο ιστολόγιο μας.


Κάθε μέρα το πρωί ...

... βάλε αρχή σε κάθε αρετή και εντολή του θεού. Και αγωνίσου
Με πολλή υπομονή
Με φόβο και μακροθυμία,
Με αγάπη θεού,
Με όλη την προθυμία ψυχής και σώματος,
Με ταπείνωση πολλή,
Με υπομονή θλίψης της καρδιάς και προσεκτική φύλαξη της
Με προσευχή πολλή
Με προσευχή για τους άλλους με στεναγμούς,
Με αγνότητα γλώσσας,
Με προσοχή στα μάτια.
Να μη οργίζεσαι κι αν ακόμα σε ατιμάζουν, αλλά έχοντας ειρήνη μέσα σου•
Να μην ανταποδίνεις κακό αντί κακού
Να μην προσέχεις τα λάθη των άλλων
Να μη δίνεις αξία στον εαυτό σου, πού είναι κάτω από όλα τα κτίσματα
Να αντιτάσσεται και να απαρνείσαι την ύλη και όλα όσα έχουν σχέση με τη σάρκα.
Να ζεις:
Με διάθεση άρσης σταυρού, Με αγωνιστικό φρόνημα, Με πτωχεία του πνεύματος,
Με άσκηση και προαίρεση πνευματική,
Με μετάνοια και δάκρυα,
Με αγώνα πολέμου,
Με διάκριση,
Με αγνότητα ψυχής,
Με φαγητό όπως πρέπει,
Δουλεύοντας με ησυχία το εργόχειρο,
Με νυχτερινές αγρυπνίες,
Υπομένοντας την πείνα και τη δίψα, το κρύο και τη γύμνια,
Κοπιάζοντας. και πάνω άπ' όλα και μαζί μ' αυτά:
Να κλείνεις ό ίδιος τον τάφο από πάνω σου σαν να έχεις πεθά¬νει,
Έχοντας το φρόνημα πώς κοντά σου βρίσκεται ό θάνατος κά¬θε στιγμή...
Θα θελήσει άραγε να ακούσει ό σύγχρονος άνθρωπος τα μηνύματα αυτά πού μας στέλνουν οι αρχαίοι ασκητές της Θηβαΐδος και οι άλλοι αντίστοιχοί τους; Θα το θελήσει;

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

H ΠΙΣΤΗ

H ΠΙΣΤΗ
Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες. Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα ζείται και δεν εξηγείται" Γέρων Παϊσιος

ΑΦΕΣΙΝ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ
ΕΠΙΚΑΛΟΥ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΙΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΙΔΗΣ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΘΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΝΟΟΥΜΕΝΗΣ.

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Δωρεά Οργάνων

Δωρεά Οργάνων
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

Η βοήθεια της Εκκλησίας

Κάνε κλικ στην εικόνα να δεις που μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια...

Blog Archive

ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ
]]> . . .
Από το Blogger.

ΟΛΑ FREE

ΟΛΑ FREE
ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

TRANSLATE


English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Συνεχίζουμε, αγαπητοί μου, συνεχίζουμε την περιγραφή του ορθόδοξου ναού. Γιατί είναι ανάγκη οι χριστιανοί μας να μάθουν κάθε τι που γίνεται στην Εκκλησία μας. Στις προηγούμενες ομιλίες μας είδαμε τι υπήρχε έξω απ’ την εκκλησία, στο προαύλιο. Είδαμε κατόπιν το νάρθηκα, που ονομάζεται και πρόναος, τι σημασία έχει. Μπήκαμε εν συνεχεία στο ναό. Είδαμε το μέρος που πρέπει να στέκονται οι άντρες, το μέρος που πρέπει να στέκονται οι γυναίκες, το γυναικωνίτη. Είδαμε τον άμβωνα. Είδαμε το δεσποτικό. Εξηγήσαμε τη σημασία τους. Και τώρα προχωρούμε προς το μέρος εκείνο, που είναι το πιο ιερό και άγιο μέρος του ναού. Είναι το ιερό βήμα.



Στην αρχαία Εκκλησία το ιερό βήμα χωριζόταν απ’ τον υπόλοιπο ναό με κιγκλίδωμα. Και ήταν το ιερό πάντοτε στραμμένο προς την ανατολή. Απ’ την ανατολή βγαίνει ο ήλιος, που είναι η πιο ωραία εικόνα του πνευματικού ήλιου, του Χριστού, που ήρθε να φωτίσει τον κόσμο. «Δόξα σοι τω δείξαντι το φως». Και προς την ανατολή πρέπει να στρεφόμαστε και να κάνουμε την προσευχή μας, εκτός μόνο αν βρεθούμε σε ξένα μέρη, μέσα σε δάση ή ερημιές, και δεν μπορούμε να διακρίνουμε που είναι η ανατολή. Στις περιπτώσεις αυτές προσευχόμαστε αδιακρίτως. Αλλ’ οι ναοί απ’ την αρχαία εποχή ήταν χτισμένοι να βλέπουν προς την ανατολή. Οι παπικοί δεν δίνουν μεγάλη σημασία σ’ αυτό. Αλλ’ εμείς οι ορθόδοξοι τηρούμε και σ’ αυτό την ιερά παράδοση. Προς ανατολάς χτίζεται το ιερό βήμα των ναών.
Το ιερό βήμα είναι για το ιερατείο. Στην αρχαία εποχή στην κόγχη του ιερού βήματος, εκεί όπου εμείς σήμερα τοποθετούμε τον Εσταυρωμένο, υπήρχε το λεγόμενο σύνθρονο. Τι θα πει σύνθρονο; Ήταν σ’ όλο το ημικύκλιο της κόγχης χτισμένα καθίσματα, θρόνοι, που ήταν προορισμένοι για το ιερατείο. Στο μεσαίο θρόνο, που κάπως διακρινόταν από τους άλλους, καθόταν ο επίσκοπος, και δεξιά και αριστερά του κάθονταν στους θρόνους οι πρεσβύτεροι. Ήταν η άγια εποχή, που η υπερηφάνεια δεν ξεχώριζε επισκόπους και ιερείς, αλλά επίσκοποι και πρεσβύτεροι, ταπεινοί και ενωμένοι, συναντώντο στο σύνθρονο σαν υπηρέτες του Χριστού. Αυτό δεν σήμαινε αναρχία. Γιατί οι πρεσβύτεροι γνώριζαν τον επίσκοπό τους σαν προκαθήμενο, σαν προϊστάμενο της αδελφότητος, και δεν έκαναν τίποτα χωρίς τη δική του έγκριση.
Ο δεσποτικός θρόνος, για τον οποίο μιλήσαμε στην προηγούμενη ομιλία, στην αρχαία εποχή βρισκόταν μέσα στο ιερό βήμα, όχι απομονωμένος, αλλά ανάμεσα σε άλλους θρόνους, στους θρόνους των πρεσβυτέρων. Αλλά θα ρωτήσετε: Πως έφυγε από κει ο δεσποτικός θρόνος και βρέθηκε έξω από το ιερό βήμα, στο κέντρο του ναού; Αυτό συνέβη πολύ αργότερα. Όταν το εικονοστάσι (τέμπλο) υψώθηκε και κάλυψε όλη σχεδόν την πρόσοψη του ιερού βήματος, το σύνθρονο πια δεν φαινόταν, όπως πρώτα. Τότε ο δεσποτικός θρόνος από το ιερό βήμα μεταφέρθηκε στο κέντρο. Υπήρχε δε στο κέντρο, απέναντι από τον επίσκοπο, και ο θρόνος του αυτοκράτορος. Αλλ’ όταν η Βυζαντινή αυτοκρατορία κατέρρευσε, τότε ο θρόνος του αυτοκράτορος έπαψε να υπάρχει, και έμεινε ένας και μόνο θρόνος, ο θρόνος του επισκόπου, οπότε και απέκτησε τη σημερινή του πολυτέλεια και μεγαλοπρέπεια. Μοιάζει μάλιστα με αυτοκρατορικό θρόνο και όχι με επισκοπικό θρόνο της αρχαίας εκκλησίας.
Μακάρι να ξαναγυρίζαμε στην αρχαία εποχή που υπήρχε το σύνθρονο. Αλλά για να γίνει αυτή η μεταβολή στην Εκκλησία, πρέπει να γίνει κανονικά, με απόφαση μιας πανορθοδόξου Συνόδου, γιατί αν γίνει με απόφαση μιας μόνο συνόδου, π.χ. της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα δημιουργηθούν σκάνδαλα και φιλονικίες. Προτιμότερο, εφ’ όσον δεν πρόκειται για ζητήματα τάξεως, να μείνουν όπως είναι τα πράγματα και να ’μαστε ενωμένοι, παρά να κάνουμε μεταβολές και μεταρρυθμίσεις, που μπορεί μεν να ’ναι σύμφωνες με την ιερά παράδοση, αλλ’ όταν δεν γίνονται με τη συμφωνία όλων των ορθοδόξων λαών, μπορούν να μας χωρίσουν, όπως συνέβη με το παλαιοημερολογητικό ζήτημα.
***
Μέσα στο ιερό βήμα, στο κέντρο του, υπάρχει η αγία τράπεζα. Είναι το πιο ιερό μέρος του ιερού ναού. Είναι ο φρικτός Γολγοθάς. Στο Γολγοθά ο Χριστός πρόσφερε τον εαυτό του θυσία για τη σωτηρία του κόσμου. Στην αγία τράπεζα προσφέρεται και πάλι θυσία, στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας. Πάνω στην αγία τράπεζα βρίσκονται τα πιο ιερά πράγματα. Βρίσκεται το ιερό Ευαγγέλιο και το άγιο δισκοπότηρο. Και τα δυο είναι η πνευματική και αθάνατη τροφή του χριστιανού. Ο λόγος του Χριστού είναι το πνευματικό ψωμί, με το οποίο τρέφονται οι πιστοί. Η θεία κοινωνία είναι ο άρτος που κατέβηκε από τον ουρανό, είναι το σώμα και το αίμα του Χριστού. Χωρίς λόγο Χριστού και χωρίς αίμα Χριστού δεν υπάρχει πνευματική ζωή. Ω Χριστέ, δος μας τον άγιο πόθο να διψάμε και να πεινάμε το λόγο σου και να κοινωνούμε τα άχραντα μυστήριά σου. Δος μας να αισθανόμαστε κ’ εμείς τη χαρά που αισθάνονταν οι άγιοι, όταν άκουγαν το λόγο σου και κοινωνούσαν τα άχραντα μυστήρια. Δος μας να αισθανθούμε βαθειά εκείνο που ψάλλει η Εκκλησία μας: «Γεύσασθε και ίδετε ότι Χριστός ο Κύριος» (Ψαλμ. 33, 9). Συ, ω Χριστέ, είσαι το γλυκύτερο πράγμα στον κόσμο. Όποιος δεν σε αισθάνθηκε, είναι δυστυχισμένος, έστω και αν κολυμπάει μέσα στα πλούτη και στα κοσμικά μεγαλεία. Από την αγία τράπεζα πηγάζει η μακαρία ζωή και ευτυχία του ανθρώπου.
Μέσα στο ιερό βήμα, προς το αριστερό μέρος του, υπάρχει η αγία πρόθεσις. Προς το δεξιό μέρος του υπάρχει το διακονικό. Και στην πρόθεση μεν υπάρχει μια μικρή κόγχη, όπου ετοιμάζονται τα τίμια δώρα για την τέλεση της θείας ευχαριστίας. Στο δε διακονικό υπάρχει το λεγόμενο σκευοφυλάκιο, δηλαδή το μέρος όπου φυλάγονται τα ιερά άμφια και τα ιερά σκεύη της εκκλησίας.
***
Το ιερό είναι τόπος φοβερός. Μόνο οι κληρικοί πρέπει να μπαίνουν, και αυτοί με ανάλογη ψυχική προετοιμασία. Σε γυναίκες δεν επιτρέπεται η είσοδος αλλ’ ούτε και σε άντρες εκτός απ’ τους αναγνώστες και νεωκόρους. Στην εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας κι αυτοί οι βασιλείς και αυτοκράτορες στέκονταν έξω από το ιερό βήμα, στον κυρίως ναό, σε ειδική θέση που λεγόταν σολέας. Μέσα στο ιερό έμπαιναν μόνο σε ορισμένες γιορτές. Κρατούσαν λαμπάδα και θυμιατό και θυμιάζοντας συνόδευαν τον πατριάρχη κατά τη μεγάλη είσοδο, όπως σήμερα κάνουν τα μικρά παιδιά. Που σήμερα μεγάλοι και ισχυροί της ημέρας να κρατήσουν λαμπάδα και με ευλάβεια να συνοδεύσουν τα άγια και να τιμούν τον βασιλέα των απάντων, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό;
Οι ιερείς, που τους αξιώνει ο Θεός να λειτουργούν μέσα στο άγιο βήμα, πρέπει να προσέχουν πολύ. Πρέπει να λάμπει από καθαριότητα. Όλα να είναι στη θέση τους. Κανένα να μην αφήνουν να μπαίνει μέσα. Μόνο 2-3 παιδιά, που θα διακρίνονται για την ευλάβειά τους, να επιτρέπουν να μπαίνουν, να ντύνονται με την ειδική στολή των ιεροπαίδων και να βοηθούν στη θεία λειτουργία. Αλλοίμονο σ’ εκείνους τους κληρικούς και λαϊκούς που περιφρονούν το ιερό βήμα και μπαίνουν και βγαίνουν σαν να ’ναι το σπίτι τους!

«ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ» ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

0 σχόλια:

ΘΕΟΤΟΚΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

FACEBOOK


Π. ΠΑΙΣΙΟΣ

Άγιος Παναγής Μπασιάς

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

TΡΙΩΔΙΟΝ

TΡΙΩΔΙΟΝ
Περιχαρῶς δεξώμεθα πιστοί, τὸ θεόπνευστον διάγγελμα τῆς Νηστείας, ὡς πρῴην οἱ Νινευῖται, καὶ αὖθις πόρναι καὶ τελῶναι, τὸ τῆς μετανοίας κήρυγμα, παρὰ τοῦ Ἰωάννου, δι' ἐγκρατείας ἑτοιμασθῶμεν πρὸς μετουσίαν, τῆς ἐν τῇ Σιὼν δεσποτικῆς ἱερουργίας, διὰ δακρύων προκαθαρθῶμεν τοῦ ἐν αὐτῇ θείου Νιπτῆρος, προσευξώμεθα ἰδεῖν τὴν τοῦ τυπικοῦ ἐνταῦθα, Πάσχα τελείωσιν, καὶ τοῦ ἀληθινοῦ ἀνάδειξιν, παρασκευασθῶμεν εἰς προσκύνησιν τοῦ Σταυροῦ, καὶ τῆς Ἐγέρσεως Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, βοῶντες πρὸς αὐτόν· Μὴ καταισχύνῃς ἡμᾶς, ἀπὸ τῆς προσδοκίας ἡμῶν φιλάνθρωπε!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Έκτρωση :

Έκτρωση :
ψυχοσωματικές επιπτώσεις (video)

ΑΓΓΕΛΟΙ

ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΗ Μ. Χ. Ε

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού
(Περιεχόμενα)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ
ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το banner μας

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤO

ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ

Eν κατακλείδι, παρακαλώ με ταπείνωση, Πατέρες και αδελφοί, να βοηθήσετε και εμένα τον αμαρτωλό και αδιάφορο για την σωτηρία μου, με την προσευχή σας…και έτσι να ξυπνήσω απο την αναισθησία μου και να καλώ το όνομα του Κυρίου μας για βοήθειά μου. Αμήν. (Ιερομ. Κλεόπας Ηλίε, Ρουμάνος)......

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΥΠΙΚΟΝ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ
ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ