ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

ΜΥΝΗΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ

ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΗ
ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ
FIREFOX
ή
GOOGLE CHROME

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε και λάβετε τα νέα μας θέματα στο e-mail σας..
facebook twitter gplus rss

Κατεβάστε την Android εφαρμογή μας για να περιηγηθείτε εύκολα και γρήγορα στο ιστολόγιο μας.


Κάθε μέρα το πρωί ...

... βάλε αρχή σε κάθε αρετή και εντολή του θεού. Και αγωνίσου
Με πολλή υπομονή
Με φόβο και μακροθυμία,
Με αγάπη θεού,
Με όλη την προθυμία ψυχής και σώματος,
Με ταπείνωση πολλή,
Με υπομονή θλίψης της καρδιάς και προσεκτική φύλαξη της
Με προσευχή πολλή
Με προσευχή για τους άλλους με στεναγμούς,
Με αγνότητα γλώσσας,
Με προσοχή στα μάτια.
Να μη οργίζεσαι κι αν ακόμα σε ατιμάζουν, αλλά έχοντας ειρήνη μέσα σου•
Να μην ανταποδίνεις κακό αντί κακού
Να μην προσέχεις τα λάθη των άλλων
Να μη δίνεις αξία στον εαυτό σου, πού είναι κάτω από όλα τα κτίσματα
Να αντιτάσσεται και να απαρνείσαι την ύλη και όλα όσα έχουν σχέση με τη σάρκα.
Να ζεις:
Με διάθεση άρσης σταυρού, Με αγωνιστικό φρόνημα, Με πτωχεία του πνεύματος,
Με άσκηση και προαίρεση πνευματική,
Με μετάνοια και δάκρυα,
Με αγώνα πολέμου,
Με διάκριση,
Με αγνότητα ψυχής,
Με φαγητό όπως πρέπει,
Δουλεύοντας με ησυχία το εργόχειρο,
Με νυχτερινές αγρυπνίες,
Υπομένοντας την πείνα και τη δίψα, το κρύο και τη γύμνια,
Κοπιάζοντας. και πάνω άπ' όλα και μαζί μ' αυτά:
Να κλείνεις ό ίδιος τον τάφο από πάνω σου σαν να έχεις πεθά¬νει,
Έχοντας το φρόνημα πώς κοντά σου βρίσκεται ό θάνατος κά¬θε στιγμή...
Θα θελήσει άραγε να ακούσει ό σύγχρονος άνθρωπος τα μηνύματα αυτά πού μας στέλνουν οι αρχαίοι ασκητές της Θηβαΐδος και οι άλλοι αντίστοιχοί τους; Θα το θελήσει;

ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΑΡΝΗΣΗΣ
ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ

H ΠΙΣΤΗ

H ΠΙΣΤΗ
Στην εποχή μας, δυστυχώς η λογική κλόνισε την πίστη και γέμισε τις ψυχές με αμφιβολίες. Έτσι, επόμενο είναι να στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα ζείται και δεν εξηγείται" Γέρων Παϊσιος

ΑΦΕΣΙΝ ΤΩΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ

ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ
ΕΠΙΚΑΛΟΥ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΙΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΙΔΗΣ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΘΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΝΟΟΥΜΕΝΗΣ.

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ

ΟΛΗ Η ΛΙΣΤΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

greek-sites.gr - Κατάλογος Ελληνικών Ιστοσελίδων

Δωρεά Οργάνων

Δωρεά Οργάνων
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Flag Counter

Η βοήθεια της Εκκλησίας

Κάνε κλικ στην εικόνα να δεις που μπορείς να απευθυνθείς για βοήθεια...

Blog Archive

ΝΟΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν.

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ
]]> . . .
Από το Blogger.

ΟΛΑ FREE

ΟΛΑ FREE
ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

TRANSLATE


English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Από τον υποδιάκονο George Aquaro

Τίποτε άλλο εκτός από λευκό αλεύρι, αλάτι, νερό και μαγιά

Σημείωση:Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να μαλώσει και να κατηγορήσει κανέναν, αλλά να μας καλέσει να ακολουθήσουμε τις παραδόσεις που μας δόθηκαν στοργικά από τους Πατέρες και τις Μητέρες της Εκκλησίας. Δυστυχώς , η έλλειψη μόρφωσης και οι χαλαροί δεσμοί με την Μητέρα Εκκλησία επέτρεψαν την είσοδο ορισμένων ανορθόδοξων συνηθειών σε ορισμένες ενορίες, γνωρίζουμε όμως ότι το ʼγιο Πνεύμα λύνει αυτά τα προβλήματα ακόμη και αυτή τη στιγμή. Σας ζητώ να αντιγράψετε αυτό το άρθρο και να το διανείμετε στην ενορία σας αν παρατηρείτε κάποιο από τα φαινόμενα που αναφέρονται παρακάτω, σαν προβλήματα με το πρόσφορο στην ενορία σας. Πολύ συχνά οι ιερείς γνωρίζουν αυτά τα προβλήματα με το πρόσφορο, αλλά από αγάπη δεν αναφέρουν τίποτα για να μην πληγώσουν τα αισθήματα αυτών που εργάζονται τόσο σκληρά για να κάνουν το πρόσφορο. Αν αντιγράψετε αυτό το άρθρο, σκεφτείτε την αγάπη που έχουμε ο ένας για τον άλλο και ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με βάση την χριστιανική φιλανθρωπία και όχι την αυστηρή τιμωρία! Κρατήστε τις παραδόσεις, αλλά μην τις χρησιμοποιείτε κατά των ανθρώπων.
ΑΓΝΟΤΗΤΑΤα μόνα συστατικά στο πρόσφορο είναι άσπρο αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά.. Οι ʼγιες Παραδόσεις δεν αναφέρουν τίποτα άλλο! Τι δικαιολογία χρησιμοποιούμε όταν αρχίζουμε να προσθέτουμε και άλλα υλικά στο αγνό ψωμί; Ότι δεν είναι αρκετά τα ήδη υπάρχοντα; Ότι δεν θα είναι αρεστό αν δεν προσθέσουμε και κάτι άλλο; Το πρόσφορο γίνεται το Σώμα του Χριστού στην Μετάληψη. Σκεφτείτε τι λέτε για το ψωμί της ζωής όταν προσθέτετε πράγματα ανάλογα με την γεύση. Προσθέτουμε πράγματα στην Πίστη μας για να την κάνουμε πιο νόστιμη ; Ή όταν συμμετέχουμε στο απλό ψωμί του πρόσφορου θυμόμαστε ότι ο Κύριός μας ήρθε σαν ένας απλός ξυλουργός και άντεξε την φτώχια μας λόγω της αγάπης του για εμάς ;
ΟΧΙ ΕΛΑΙΑ
Γνωρίζω έναν ιερέα ο οποίος φοβάται το ψωμί με λάδι ή με λαρδί. Αυτό το πρόσθετο είναι το πιο επίφοβο, μετατρέποντας συχνά το δισκοπότηρο σε μία μικρή αναπαράσταση της καταστροφής του Exxon Valdez. Τα λίπη και τα έλαια προκαλούν ορισμένα προβλήματα στον ιερέα. Θα αναφέρω μερικά το οποία πρέπει να σκεφτούμε όλοι: -Επιπλέει. Τα λίπη και τα έλαια καταργούν μία από τις βασικές φυσικές ιδιότητες του ψωμιού:να απορροφά το κρασί. Τα έλαια κάνουν το ψωμί αδιάβροχο, κάνοντας το έτσι να επιπλέει στην επιφάνεια του κρασιού. -Σκληραίνει. Τα έλαια στην ζύμη σκληραίνουν με το ψήσιμο, δίνοντας στο ψωμί μια σκληρή σύσταση. Αυτό αναγκάζει τον ιερέα να σπάσει τα κομμάτια του ψωμιού με το κουτάλι του αφού τα τοποθετήσει στο δισκοπότηρο. Φυσιολογικά, αυτό το κάνει το κρασί αντί για τον ιερέα (σκεφτείτε ένα λασπωμένο κομμάτι άσπρο ψωμί και πως μετατρέπεται σε χυλό. Τώρα σκεφτείτε το ιταλικό ψωμί, ψημένο με ελαιόλαδο και πόσο περισσότερο διατηρεί την συνοχή του, ακόμη και όταν το βουτήξουμε σε σούπα μινεστρόνε). Αυτό επίσης κάνει την διανομή του Σώματος του Κυρίου πολύ δύσκολη. -Κηλίδες λαδιού. Τα έλαια επίσης διαφεύγουν από το ψωμί στο δισκοπότηρο. Τώρα μας έρχεται στο νου η εικόνα του Exxon Valdez. Θυμάστε το πετρέλαιο που διέρρευσε στην ακτή της Αλάσκας ; Λοιπόν, το λάδι από το πρόσφορο διαφεύγει στο δισκοπότηρο, ιδιαίτερα με το υψηλό επίπεδο οινοπνεύματος του κρασιού της θυσίας και λειτουργεί σαν διαλυτικό. Αυτό το λάδι καλύπτει το εσωτερικό του δισκοπότηρου και το κουτάλι, κάνοντας τον καθαρισμό του δυσκολότερο για τον ιερέα. Όχι μόνο αυτό, αλλά εφόσον συνήθως δεν χρησιμοποιείται σαπούνι για τον καθαρισμό του δισκοπότηρου, το λάδι μπορεί να δημιουργήσει ένα ανθυγιεινό κατακάθι στο δισκοπότηρο και στο κουτάλι, όπως συμβαίνει με το κραγιόν.
ΟΧΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Θυμάστε τι ειπώθηκε νωρίτερα για την αγνότητα ; Λοιπόν ,να κάτι ακόμα για να προστεθεί σε αυτό το θέμα. -Δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια μπαχαρικά.. Τα πρόσθετα μυρωδικά σε κάποιους αρέσουν και σε κάποιους όχι. Γιατί να προσθέσετε στο πρόσφορο κάτι που σίγουρα θα ενοχλήσει ; Κρατήστε το απλό και αφήστε έξω την βανίλια, το μαχλέπι, την κανέλα ή οτιδήποτε άλλο ίσως μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε ‘για γεύση’. -Χημική αντίδραση. Ορισμένα μπαχαρικά προκαλούν χημική αντίδραση με τα μέταλλα. Αυτό μπορεί να επιταχύνει το μαύρισμα του δισκοπότηρου και του κουταλιού, ακόμη και να καταστρέψει τις επιφάνειες με τον καιρό. -Καθυστέρηση της μαγιάς. Μπαχαρικά όπως η κανέλα καθυστερούν την ανάπτυξη της μαγιάς, κάνοντας το ψωμί να φουσκώνει πιο αργά και λιγότερο ομοιόμορφα.
ΟΧΙ ΖΑΧΑΡΗΔεν υπάρχει κανένας λόγος να προσθέσετε ζάχαρη στο πρόσφορο. Συχνά υπερ-διεγείρει την μαγιά και φουσκώνει υπερβολικά η ζύμη. Εκτός από αυτό, η ζάχαρη κρυσταλλοποιείται στην κόρα του ψωμιού, σκληραίνοντας την, κάτι που δεν θα αρέσει στον ιερέα σας όταν κάνει την προσκομιδή.
ΟΧΙ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ
Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι κατά κάποιο τρόπο ‘πιο φυσικό’ και άρα πιο κατάλληλο για το πρόσφορο. Τίποτε άλλο δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το αλεύρι ολικής αλέσεως πρέπει να αποφεύγεται, εκτός αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρώτον, το αλεύρι ολικής αλέσεως δεν χρησιμοποιούταν ποτέ στην πρώιμη εκκλησία. Χρησιμοποιούσαν πάντα λευκό αλεύρι, εφόσον ήταν πιο ακριβό από την καφέ (σκούρα) ποικιλία και το ψωμί ήταν κυριολεκτικά μία θυσία για αυτόν που το προσέφερε. Δεύτερον, το αλεύρι ολικής αλέσεως είναι η ίδια ποικιλία με το λευκό, μόνο που μαζί με τον πυρήνα αλέθεται και το εξωτερικό κέλυφος. Ενώ αυτό έχει κάποια θρεπτική αξία θα πρέπει να φάτε πολύ αντίδωρο για να πάρετε κάτι! Τρίτον, είναι πιο δύσκολο να δουλέψετε το αλεύρι ολικής αλέσεως Χρειάζεται περισσότερη ώρα για να φουσκώσει και δεν δημιουργεί ομοιόμορφες φυσαλίδες αέρα. Τέταρτον, το αλεύρι ολικής αλέσεως κάνει πιο σκληρή κόρα.


0 σχόλια:

ΘΕΟΤΟΚΟΣ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ

ΕΝΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ
ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΜΟΥ

FACEBOOK


Π. ΠΑΙΣΙΟΣ

Άγιος Παναγής Μπασιάς

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

TΡΙΩΔΙΟΝ

TΡΙΩΔΙΟΝ
Περιχαρῶς δεξώμεθα πιστοί, τὸ θεόπνευστον διάγγελμα τῆς Νηστείας, ὡς πρῴην οἱ Νινευῖται, καὶ αὖθις πόρναι καὶ τελῶναι, τὸ τῆς μετανοίας κήρυγμα, παρὰ τοῦ Ἰωάννου, δι' ἐγκρατείας ἑτοιμασθῶμεν πρὸς μετουσίαν, τῆς ἐν τῇ Σιὼν δεσποτικῆς ἱερουργίας, διὰ δακρύων προκαθαρθῶμεν τοῦ ἐν αὐτῇ θείου Νιπτῆρος, προσευξώμεθα ἰδεῖν τὴν τοῦ τυπικοῦ ἐνταῦθα, Πάσχα τελείωσιν, καὶ τοῦ ἀληθινοῦ ἀνάδειξιν, παρασκευασθῶμεν εἰς προσκύνησιν τοῦ Σταυροῦ, καὶ τῆς Ἐγέρσεως Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, βοῶντες πρὸς αὐτόν· Μὴ καταισχύνῃς ἡμᾶς, ἀπὸ τῆς προσδοκίας ἡμῶν φιλάνθρωπε!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

Recommended Post Slide Out For Blogger

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ
ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ

ΦΙΛΙΚΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ

Έκτρωση :

Έκτρωση :
ψυχοσωματικές επιπτώσεις (video)

ΑΓΓΕΛΟΙ

ΤΥΠΙΚΟΝ ΤΗ Μ. Χ. Ε

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού

Οι Περιπέτειες ενός προσκυνητού
(Περιεχόμενα)

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ
ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Το banner μας

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤO

ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟ

ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΣΗΜΑ ΜΟΥ
ΣΤΟ BLOG ΣΑΣ

Eν κατακλείδι, παρακαλώ με ταπείνωση, Πατέρες και αδελφοί, να βοηθήσετε και εμένα τον αμαρτωλό και αδιάφορο για την σωτηρία μου, με την προσευχή σας…και έτσι να ξυπνήσω απο την αναισθησία μου και να καλώ το όνομα του Κυρίου μας για βοήθειά μου. Αμήν. (Ιερομ. Κλεόπας Ηλίε, Ρουμάνος)......

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΤΥΠΙΚΟΝ

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΕ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ

ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙ
ΤΟΥ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ